
Használjunk fényvédőt egész évben!
A magas UV- sugárzás miatt nemcsak nyáron, hanem egész évben fokozott figyelmet kell fordítanunk az napsugárzás ártalmainak csökkentésére....
A magas UV- sugárzás miatt nemcsak nyáron, hanem egész évben fokozott figyelmet kell fordítanunk az napsugárzás ártalmainak csökkentésére....
Nehéz elképzelni olyan háztartási alapanyagot, amelyet több célra lehetne felhasználni, mint a szódabikarbónát. Eltávolítja a házban A szódabikarbóna takarításhoz, szépségápoláshoz, gyógyításhoz és a ház körüli feladatok elvégzéséhez is hasznos segítséget nyújthat. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány példát arra, hogy mi mindenre használhatjuk a szódabikarbónát a háztartásban!...
A tavaszi fáradtság nem egy diagnózis, hanem egy megfigyelt jelenség, melyben az álmosság mellett jelen lehet levertség, motiválatlanság...
Végre itt a tavasz, amire már hónapok óta vártunk! Ahogy ilyenkor felébred a világ körülöttünk, úgy bennünk is felmerül a megújulás,...
A vas szervezetünk egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen eleme. Nem csoda tehát, hogy a vashiány igen súlyos, akár életveszélyes következményeket...
A téli hónapokban napfény útján egyre kevesebb D3-vitaminhoz jutunk. Ha eddig nem pótoltuk, ideje elkezdenünk, ami nem különösebben...
Az új év kezdetén a legtöbben a következő célokat tűzik maguk elé: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés....
Vannak, akik tesznek újévi fogadalmat, mások inkább nem, mert akkor legalább nem lesz lelkiismeret-furdalásuk, ha nem tartják be. És...
Az év két időszaka, a tavasz és az ősz a legalkalmasabb szervezetünk megtisztítására. A természet megújul, átváltozik, ritmusát követve pedig az ember is könnyebben eléri céljait. Még az ünnepek előtt érdemes megtisztítanunk a szervezetünket, esetleg megszabadulnunk a felesleges kilóinktól.
A birs fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc gyümölcseink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Érdemes megnézni, minek köszönhetően.
A hűvösebb napok beköszöntével a megfázásos tünetek is együtt járnak. Ha szeretnénk megelőzni a panaszokat, vagy nem szívesen veszünk be gyógyszereket, a gyógynövények is nagy segítségünkre lehetnek. Nézzük meg, mely természetes gyógymódokkal érdemes próbálkoznunk!
Ha ősz, akkor diószezon: a népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, továbbá tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt még a fogyókúrában is segítségünkre lehet.
Tízből egy ember számára az ősz igazi kínszenvedés. Őket nem teszi boldoggá a színkavalkáddá alakuló növényzet, a színes falevéleső, a sütőtökillat, a kandalló előtti bekuckózás. Nekik ez az időszak a szürkeségről, a szűnni nem akaró levertségről, a komorságról és a magukba zárkózásról szól. Ám a szezonális depresszió kialakulását megelőzhetjük.
Évezredek óta ott van az emberek tányérján a szelídgesztenye, melynek egészségvédő és betegségmegszüntető tulajdonságaival a népgyógyászat már régóta tisztában van.
Mindennap egy alma az egészség oltalma – tartja a mondás, és nem véletlenül: a gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rendszeres fogyasztása pedig méregteleníti az egész szervezetünket.
Az életmódváltásra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egy olyan dologra, amibe csak az új év kezdetén, januárban vághatnánk bele. Tény pedig, hogy minden nap egy új esély, és ezt a nyári tikkasztó forróság után egyre inkább érezzük.
Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a bor, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség rejlik ennél. Egyfelől szinte minden része ehető a megfelelő módon elkészítve, másfelől nagyon sokféleképpen építhetjük be az étrendünkbe.
Nehéz elképzelni a nyár végét és a kora őszt szilva nélkül: ehetjük magában, süthetjük süteménybe, készíthetünk belőle levest, és a sűrű, utánozhatatlan ízű szilvalekvárról ne is beszéljünk. A szilva, illetve az aszalt szilva azonban az egészségünkre is nagyszerű hatással van.
A nyár egyik nagy kedvence a paradicsom, amiből minél többet érdemes eltennünk télire. Összegyűjtöttük a legjobb paradicsom-tartósítási módszereket a fagyasztástól a szárításig, a lekvártól a savanyításig, az ivólétől a befőzésig.
A paradicsomot előszeretettel használja a mediterrán konyha, de hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. Kedvező élettani hatásai miatt érdemes lenne minél gyakrabban fogyasztanunk.
Javában tart a sárgabarack szezonja, melyet egyre inkább nemcsak az egészség, de a szépség megóvására, fenntartására is előszeretettel használnak.
A strandok és a különféle fürdők sokszor lehetnek a betegségek és gombás fertőzések melegágyai, több ember emiatt nem is szívesen látogatja őket, főleg nem kisgyermekkel. Mit tehetünk, hogy anélkül hódolhassunk a fürdőzés szenvedélyének, hogy utána napokig-hetekig szenvednünk kellene?
Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Nézzük csak, melyiket miért érdemes fogyasztanunk!
Arról rendszeresen írunk, hogy a különféle szezonális gyümölcsöknek milyen pozitív hatásai lehetnek a szervezetünkre, az azonban kevésbé ismert, hogy a nyári gyümölcsök a bőrünkkel is csodát tehetnek.
A nyárral együtt elérkezett az édes és ropogós cseresznye szezonja is. A finom gyümölcsből érdemes minél többet fogyasztanunk, illetve fagyasztva télire is eltennünk belőle, mert nagyon egészséges.
Naponta egy alma az orvost távol tartja – szokták mondani. Azt tudja is szinte mindenki, hogy az alma rendkívül egészséges, ám az, hogy konkrétan mik a pozitív hatásai, kevésbé ismert.
Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az eper. Nem véletlenül, hiszen felhasználási köre sokrétű: fogyaszthatjuk nasiként, frissítő gyümölcssaláta részeként, de akár a reggeli müzlihez is.
Sokan azt hiszik, hogy fényvédőt használni csak tavasszal és nyáron fontos, amikor hétágra süt a nap. Pedig a napi fényvédelem az év 365 napjára vonatkozik, vagyis ősszel és télen sem ajánlott elfeledkeznünk róla.
A napszemüveg egy nagyon különleges kiegészítő, amely öltöztet. Az esztétikai szempontok mellett azonban fontos, hogy jó viselet legyen, és teljes körű UV-védelmet nyújtson.
A tavasz egyfajta újjászületés, egy új ciklus kezdete. A természetre hangolódva mi is ugyanígy megújulhatunk és életre kelhetünk, mégpedig az étrendünk megfelelő összeállításával, és az sem árt, ha többet mozgunk.
Egyre többen figyelünk oda saját és környezetünk egészségére, viszont a könnyen és gyorsan tisztává varázsolható otthonról és ruhákról sem szeretnénk lemondani. Szerencsére nem is kell, ugyanis a környezetbarát takarítás legalább annyira hatékony, mint a vegyszeres, ráadásul a pénztárcánkat is kíméli.
Manapság egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, melynek része az is, hogy megpróbáljuk csökkenteni a biológiai lábnyomunkat. Ennek egyik fontos eleme, hogy kevesebb hulladékot termelünk.
Az elmúlt hét hideg napjai még azoknak a szervezetét is próbára tették, akik egyébként kedvelik a telet. A hirtelen jött lehűlés megviselheti a szervezetünket, de van néhány természetes módszer, ami segíthet könnyebben elviselnünk.
Az új esztendő elején lendületesen belevágunk az újévi fogadalmak megvalósításába, aztán szépen lassan elmúlik a kezdeti lelkesedés, sőt akár még kudarc is lehet a vége. Elérhetjük azonban, hogy az életmódváltás ne csak egy múló szeszély legyen.
A karácsony a legmeghittebb ünnepünk, melynek hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és bizonyos illatok is, amelyek igazán bensőségessé teszik a családi együttlétet.
A fűszerek nemcsak az ételeket és az italokat teszik ízletessé, hanem igazoltan jótékony hatást gyakorolnak az egészségünkre is. Összeállításunkban a boldog békeidők karácsonyait felidéző fűszerekről olvashatnak.
A gyömbért elsősorban kiváló gyomorerősítő, emésztést segítő hatása miatt kedvelik, de rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. Kiváló hatással van a megfázásra, torokfájásra is.
Az őszi-téli hónapokban sokan küzdenek megfázással. Ilyenkor minél korábban szeretnénk újra talpra állni, ennek érdekében pedig természetes gyógymódokkal is kiegészíthetjük a pihenést.
A népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, emellett tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak a dió termését, hanem a levelét is felhasználhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.