| 2024. június. 16. | 3 perc olvasás

A bogyós gyümölcsök valódi vitaminbombák!

Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Nézzük csak, melyiket miért érdemes fogyasztanunk!

A málna például nemcsak remek rostforrás, de tele van C-vitaminnal, mangánnal és K-vitaminnal is, emellett egy kutatás szerint olyan összetevők is vannak benne, amelyek képesek csökkenteni az oxidatív stresszt. A fekete málna egy különleges fajta, amelynek fogyasztása csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét. Az acai bogyó sem véletlenül olyan népszerű az egészségtudatosan étkezők körében. Tízszer annyi benne az antioxidáns, mint például a kék áfonyában, és nemcsak frissen, hanem porított formában is ugyanolyan egészséges. A fekete berkenye, vagy ahogyan sokan ismerik, az arónia nagyon hatékonyan képes gyulladást csökkenteni. Ha pedig krónikussá válik a szervezetben kialakult gyulladás, akkor nagyobb esély van a rákos megbetegedések kialakulására is. A vörös áfonya nagyon hasznos lehet a húgyúti fertőzés kezdeti szakaszában, hiszen jelentősen lecsökkenti a tüneteket, és lerövidíti a betegség lefolyását. Amennyiben kúraszerűen fogyasztjuk, úgy kisebb az esélye a húgyúti fertőzések kialakulásának.

Ezért kell mindennap gyümölcsöt enni

A friss gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát – derült ki egy kínai akadémiai tanulmányból. A bodza is helyet érdemel a listán, mivel tele van A-vitaminnal, C- és B6-vitaminnal is, emellett sok benne a kálium és a vas. Nyersen ne együk, mert megterhelheti a gyomrot, inkább válasszunk bodzából készült szörpöt, lekvárt, de mindig olyat, amiben a lehető legkevesebb cukor van. A bodza nagyon hatékony a megfázás tüneteinek enyhítésében és a betegség lefolyásának rövidítésében. A bodzából készíthetünk teát, amelybe tehetünk mézet, citromot és egy kevés lereszelt gyömbért is, hogy fokozzuk a pozitív hatásait.

 A kék, piros és lila színű bogyósokra jellemző a magas C-vitamin- és polifenoltartalom, de rost, illetve ásványi anyagok, így kálium és cink is nem kis mennyiségben található bennük.  A gyümölcsök alacsony glikémiás indexűek, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják őket, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében, a gyulladások csökkentésében.

Ráadásul ehhez nem is kell egzotikus superfoodokat vásárolni, számos hazai bogyós is igazi vitaminbomba.

Szeder és kékáfonya

Tele van mangánnal, K1- és C-vitaminnal is. A vadon termő szederben a kutatások szerint ötször annyi polifenol található, mint a termesztettben, így érdemes szedni, ha alkalmunk nyílik rá. Egy csésze szederben benne van a napi rostszükségletünk egyharmada. A kék áfonya az egyik legtöbbet vizsgált bogyós gyümölcs. Kutatások szerint jót tesz a szív egészségének, mivel képes csökkenteni a vérben a káros koleszterin szintjét, emellett növelni az inzulinérzékenységet és csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Eper és vörösáfonya

Mindenki nagy kedvence, az eper szintén nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is: egy csészényiben benne van a napi C-vitamin-szükségletünk 140 százaléka. Nagyon jót tesz a szívnek, segít a vércukorszint szabályozásában, és gyulladáscsökkentő hatású. Ha nem jutunk friss eperhez, nyugodtan vegyünk fagyasztottat, ugyanolyan egészséges. Vörösáfonyából is érdemes betárazni, mivel sok benne az antocianin, és magas antioxidánstartalma miatt remek érvédő, ezért a szívre is áldásos hatással van.

Ribizli

A fekete ribizli tele van vitaminnal, többek között A-, B1-, B5-, B6-, E- és a narancsnál négyszer több C-vitamint, valamint polifenolokat, antociánokat, továbbá a magja gamma-linolénsavat tartalmaz, utóbbi többek között a sejtek egészségét védi, a bőr öregedését gátolja, de a női ciklusban fontos szerepet kapó prosztaglandin hormonok termelésében is részt vesz. A levelektől a gyümölcsön át a magig számos részét felhasználják.

 A fekete ribizli gyulladáscsökkentő hatása mellett segíthet az immunrendszer erősítésében, az erek, a szem, a bélrendszer és a vese egészségének megőrzésében, de a cukorbetegség kockázatának csökkentésében is.

A piros ribizli ugyancsak remek bogyós gyümölcs, melynek a fentiekhez hasonlóan nagyon alacsony a glikémiás indexe, a benne levő szénhidrát lassan szívódik fel, így cukorbetegek és diétázók számára is jó választás a vitaminpótlásra. Magas a C-vitamin-tartalma, így segíthet kivédeni a megbetegedéseket, fertőzéseket, az antioxidáns hatású vegyület a rák megelőzésében is szerepet kaphat. Mangánt, rezet, vasat is tartalmaz, vérszegénység esetén is érdemes sokat fogyasztani belőle. K-vitamin-tartalma révén támogatja a szív munkáját, valamint segíti a kalcium felszívódását, így a csontok erősségéhez is hozzájárul. Rostban gazdag, mely az egészséges bélműködést és az alacsony LDL-koleszterinszintet is biztosítja.

Források: egeszseg-tippek. hu, femina.hu, hazipatika.com

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek