A sokoldalú szőlő
Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a bor, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség rejlik ennél....
Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a bor, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség rejlik ennél....
Nehéz elképzelni a nyár végét és a kora őszt szilva nélkül: ehetjük magában, süthetjük süteménybe, készíthetünk belőle levest, és a...
A paradicsomot előszeretettel használja a mediterrán konyha, de hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. Kedvező élettani hatásai...
Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Nézzük csak, melyiket miért...
A nyárral együtt elérkezett az édes és ropogós cseresznye szezonja is. A finom gyümölcsből érdemes minél többet fogyasztanunk, illetve...
Naponta egy alma az orvost távol tartja – szokták mondani. Azt tudja is szinte mindenki, hogy az alma rendkívül egészséges, ám az,...
Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az...
2024 első összejövetelét tartotta meg a Soproni Cukorbeteg Egyesület szombaton a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában.
A gyömbért elsősorban kiváló gyomorerősítő, emésztést segítő hatása miatt kedvelik, de rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. Kiváló hatással van a megfázásra, torokfájásra is.
A népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, emellett tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak a dió termését, hanem a levelét is felhasználhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.
Amikor eltesszük a nyári szandált, és előkerülnek a zárt lábbelik, azt hisszük, most már kevesebbet kell foglalkoznunk a lábunkkal, hiszen úgysem látja senki. Az igazság azonban az, hogy a láb alaposabb gondozásra szorul télen, mint nyáron.
A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely igen fontos szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben.
A füge az egyik legegészségesebb gyümölcs. A meleg, napos, védett helyeken, ahol elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, az ország egész területén megél, ezért érdemes a szaporításával is foglalkoznunk.
Az ecet nemcsak az ételek ízesítésénél vagy a takarításnál tehet jó szolgálatot, hanem egyre több bizonyíték támasztja alá egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is, továbbá hogy hatékony kiegészítő kezelés része lehet különböző betegségek esetében.
A növényi olajokat valamilyen növény magjából vagy egyéb részéből nyerik ki. Az egészségünk szempontjából nem mindegy azonban, hogy milyen eljárást alkalmaznak: hideg sajtolást, meleg sajtolást, finomítást vagy egyéb kémiai eljárásokat.
A fahéj az egyik olyan a jellegzetes karácsonyi fűszerek közül, amelyet az ünnepek elmúltával is érdemes beillesztenünk az étrendünkbe. Nemcsak utánozhatatlan illata, hanem egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes foglalkoznunk vele.
A karácsony meghitt hangulatához hozzátartoznak a jellegzetes ünnepi illatok: a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs. A hagyományos adventi fűszernövények ráadásul az egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak, és az aromaterápiában is felhasználhatjuk ezeket.
Az illatos, csípős, kesernyés ízű fűszernövény, a gyömbér nem véletlenül annyira közkedvelt: rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet a kórokozókkal szemben, elűzi a fájdalmat, és a rosszullétet is enyhíti. A mostani megfázásos időszakban különösen nagy segítségünkre lehet a gyógynövény.
A legrégebbi gyümölcsként számon tartott birsalma fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc téli eledeleink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.
A tökmag kedvelt ropogtatnivaló, pozitív élettani hatásait pedig felsorolni is nehéz. Többek között gazdag szabadgyökfogó antioxidánsokban, amelyek a daganatos sejtek kialakulását gátolják. A sütőtök magjából nyert olaj salátákhoz, szószokhoz remekül illik. Mivel gazdag telítetlen zsírsavakban, szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében ajánlott minél többször fogyasztanunk.
Most érik az egyik legédesebb gyümölcsünk, a füge. Sokan csak aszalt változatát ismerik az üzletekből, pedig megterem a kiskertekben is, és nyersen fogyasztva számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre.
A június 27-i cukorbetegek világnapját először 1991-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy a diabétesz egyre dinamikusabb terjedésére, veszélyeire és megelőzési módjaira hívják fel a figyelmet a szakemberek.
Sopronban is számos családot segít az év elején életbe lépett, az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek és a felnőtteknek nyújtott támogatás.
Élvezettel úszkálnak szombatonként a vízben a soproni Cukorcsiga Alapítvány kis gondozottjai. A Cukorcsiga Alapítvány 5 esztendővel ezelőtt azért jött létre, hogy a soproni diabeteses gyerekek és szüleik számára nem kórházi körülmények közötti találkozási lehetőségeket nyújtson, ennek része a szeptemberbe indult úszás oktatás.