| 2023. február. 6. | 6 perc olvasás

Növényi olajok az egészségünk szolgálatában

A növényi olajokat valamilyen növény magjából vagy egyéb részéből nyerik ki. Az egészségünk szempontjából nem mindegy azonban, hogy milyen eljárást alkalmaznak: hideg sajtolást, meleg sajtolást, finomítást vagy egyéb kémiai eljárásokat.

Tehát vásárlásnál ne csak arra figyeljünk, hogy mi az olaj alapanyaga és mire tudjuk használni, hanem arra is, hogy milyen eljárással jutottak hozzá a készítők az értékes zsiradékhoz.

 A hidegen sajtolt olajok őrzik meg ugyanis a legtöbb értékes összetevőt, a melegítéssel viszont több ásványi kincs elvész. A finomított olajban számíthatunk a legtöbb egészségtelen összetevőre. 

Hogy mire jók a növényi olajok? Attól függ, hogy melyikről van szó. Van, amelyik ehető, van, amelyik nem, némelyiket sütésre, főzésre, pirításra, salátaöntet-készítésre használhatjuk, de van olyan is, aminek csak a kozmetikai felhasználása javallott, és vannak sokfunkciós olajok.

 A növényi olajok segítségünkre lehetnek a kiegyensúlyozott étkezésben, ha “egészséges” zsírokkal szeretnénk táplálni a szervezetünket.  

Érdemes többféle olajat tartani otthon (lehetőleg félhomályban, mert az olaj nem szereti a sok fényt!), és kiválasztani az adott ételnek, elkészítési módnak, esetleg étrendkiegészítő kúrának megfelelőt.

Nézzünk meg néhányat a legismertebbek közül!

Kókuszolaj

A kókuszolaj az egyik legfontosabb sütőolaj a trópusokon. A kókuszpálma az Indiai-óceán szigeteiről származik, onnan terjedt el világszerte, elsősorban a trópusi, szubtrópusi területeken.

 A kókuszdióban, vagyis a kókuszpálma termésében található gyümölcshúsból szárítással és préseléssel előállított kókuszolajnak számtalan felhasználási területe van: a trópusi konyha egyik alapeleme, de gyógyszerként, kozmetikumként, sőt még világításhoz is használják. 

Kukoricacsíra-olaj

Közép-Amerika legfontosabb gabonája egyben kiváló olajalapanyag. Míg a finomított változat íze semleges, addig a hidegen sajtolt kukoricacsíra-olaj íze intenzív. Esszenciális zsírsavakban gazdag, arányait tekintve főként omega-6 és kevesebb omega-3 jellemzi. Jelentős E-vitamin-forrás, bár a napraforgóhoz képest csak fele annyit tartalmaz. A kukoricacsírából préselt növényi olaj roboráló, vizelethajtó, gyulladásgátló hatású, de sokat segíthet a hólyaghurut, a reuma és a köszvény kezelésében is. Kiválóan lehet salátákhoz, mártásokhoz használni. Ha étrendkiegészítőként szeretnénk fogyasztani, napi két kávéskanál az ajánlott adag.

Mandulaolaj

A mandulafa is őshonos a mediterrán térségben. A mandulaolajat préseléssel nyerik ki az édes mandulából, bőrápoló hatását különösen csecsemőknél, gyerekeknél használják ki, hidratálja, puhítja a bőrt. A keserű mandulából kinyert illóolajat parfümökhöz teszik hozzá.

Napraforgóolaj

Magyarországon a napraforgó a legelterjedtebb olajnövény, Amerikából származik, és eleinte kizárólag takarmányként alkalmazták. A magjából hideg vagy meleg sajtolással előállított olajat gyógyászati, kozmetikai célokra használták, csak a 20. század második felétől kezdve terjedt el étkezési célokra. A napraforgóolaj omega-6 esszenciális zsírsavakban, valamint E-vitaminban gazdag, és kiváló növényi szterinforrás. Utóbbi hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, hiszen gátolja a koleszterin beépülését az érfalba, az E-vitamin pedig természetes antioxidáns. A napraforgóolajban polifenolok is találhatók, melyek az E-vitaminhoz hasonlóan a szabad gyökök megkötése révén hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Olívaolaj

Az olajfa terméséből préselik jó esetben hidegen. Használható salátákhoz, mártásokhoz, de még sütéshez is. Előnyei szinte felsorolhatatlanok. Az olívaolaj a koleszterincsökkentő étrend egyik alapja, segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, pozitívan hat az emésztésre, enyhíti a gyomorrontás tüneteit. Rengeteg E-vitamint tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású. Az olívaolajnak sokféle változata van, melyeket az előállítás módja határoz meg: vannak hidegen sajtolt, első préselésből készülő extra szűz és szűz, finomított és kevert olívaolajok is.

 Az extra szűz és szűz olajok kizárólag hideg ételek, például saláták, öntetek stb. készítéséhez ajánlottak, míg sütéshez válasszunk inkább a finomított és kevert variánsokat. 

Repceolaj

A világ egyik legnépszerűbb kultúrnövénye a mediterrán térségből származik. Régebben volt némi kockázata a túlzott repceolaj-fogyasztásnak, mivel eikozénsavat és eruksavat tartalmazott, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhatott. A növény nemesítése során azonban sikeresen kiiktatták ezeket, így most már nem kell számolnunk az olaj káros hatásaival. A repceolaj – a napraforgóhoz hasonlóan – ugyancsak kitűnő növényi szterin- és E-vitamin-forrás. Íze és illata semleges vagy enyhén zöldes, így egyaránt alkalmas hideg és meleg felhasználásra.

 a finomított repceolajat, akárcsak a napraforgót, használhatjuk sütéshez vagy pároláshoz, míg hidegen sajtolt verziója inkább salátákhoz és zöldségekhez kitűnő. 

Ricinusolaj

A ricinus egy dísznövény, amelynek magjából kiváló növényi olajat lehet kinyerni. Afrikából származik, de már régóta meghonosodott a mediterrán térségben, és Magyarországon is előszeretettel nevelik dísznövényként. Amilyen szép, olyan veszélyes is, ugyanis a magja mérget (ricint) tartalmaz. A sajtolás után azonban forró vízzel felfőzik, így már veszélytelen a méreg, és élvezhetjük jótékony, emésztést serkentő hatását.

Szezámmagolaj

A szezámnövény Indiából származik, a szezámmagolajat több mint 6000 éve ismerik és használják. A sütés során jellegzetes mogyoróízvilággal gazdagítja az ételt, de alkalmazzák gyulladáscsökkentőként, és bőrápoló hatása is közismert.

Szójaolaj

A szójabab Japánból érkezett, és mára ez lett a világ legtöbbet használt olajnövénye. Hosszú évtizedeken át csak a pozitív hatásait hangsúlyozták: sok benne az E-vitamin, bőségesen tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint segít a rákos eredetű megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Ám az utóbbi években komoly támadások érik elsősorban az USA-ban. A kutatások szerint a cukorbetegség és az elhízás mellett komoly neurológiai problémákat okozhat a szójaolaj túlzott fogyasztása. Szerencsére nem kell végleg száműznünk az étrendünkből, viszont érdemes odafigyelni, hogy csak mértékkel alkalmazzuk.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagból készült növényi olaj kiváló bőrápoló hatással bír. Az ősszőlő valahonnan a mai Georgia (Grúzia) és Örményország területéről származik, de villámgyorsan terjedt el a világban. A szőlőmagolaj eredetileg a borászat melléktermékeként jött létre.

 A zöldessárga színű, jellegzetes ízű olaj az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, mivel magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló bőr- és hajápoló, de bőséggel tartalmaz A-, B-, C- és F-vitaminokat is. 

Csökkenti az LDL-szintet (vagyis a „rossz” koleszterin szintjét), közben pedig növeli a HDL szintjét (a „jó” koleszterin). És ha mindez nem lenne elég, jó hatással van a vérrendszerre, a keringésre, a szívre, gátolja az érelmeszesedést.

És hogy mire használhatjuk a konyhában? Pirításra, sütésre kiválóan alkalmas, például wokban a pirított-rázott zöldség szőlőolajon elkészítve hihetetlenül finom.

Tökmagolaj

A tök Amerikából érkezett, hogy növényi olajként meghódítsa Európát. A tökök – a lopótök kivételével – Amerikából származnak, a spanyol és portugál hajósok hozták át Európába a 16. század végén. A hagyományos, magyaros eljárás során melegen sajtolják ki a hibátlan tökmagokból az ízes, jellegzetes színvilágú olajat, amit aztán számtalan dologra lehet használni (haj- és bőrápoló hatású, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit stb.).

Ám a tökmagolajnak is van hidegen sajtolt változata, amit elsősorban salátákra, kencékhez használhatunk, vagy kúraszerűen (napi 1-2 evőkanállal) elfogyasztani.

Amerikában a szójaolaj, Európában a repce-, a napraforgó- és az olívaolaj, a trópusi országokban a kókuszolaj a legelterjedtebb. Egészségünk megőrzésének érdekében az olajokat mértékkel érdemes fogyasztani, ez különösen igaz a szójaolajra.

Forrás: wellandfit.hu, olajmuhely.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek