| 2024. október. 5. | 4 perc olvasás

A gesztenye nem csak finom

Évezredek óta ott van az emberek tányérján a szelídgesztenye, melynek egészségvédő és betegségmegszüntető tulajdonságaival a népgyógyászat már régóta tisztában van.

Kevés növény él tovább, mint a gesztenye (Castanea sativa). Gyakoriak a több száz éves fák, de ezeréves példányokkal is találkozhatunk. Felhasználása rendkívül széleskörű, önmagában vagy ételek alapanyagaként egyaránt népszerű termés, ami az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb csemegéje. Magas a tápanyagtartalma, ennek köszönhetőek a gyógyhatásai is. 

Nagyszerű vitaminforrás

 A szelídgesztenye igazi vitaminbomba. Megtalálható benne az E-vitamin, a B1-, a B2- és a B6-vitamin, míg C-vitamin-tartalma egészen kiemelkedő: számos erdei gyümölcsnél, citrusfélénél is magasabb.   

Gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, nátriumban és vasban, kiváló forrása az élelmi rostoknak. Említést érdemel a foláttartalma is.

Serkenti az emésztést

Éppen rostjainak köszönhető, hogy a gesztenye fogyasztásával helyreállíthatjuk a bélműködésünket. Különösen jól használható hasmenés esetén, ahogyan a méregtelenítésben és a béltisztításban is jó hasznát vehetjük. Rostjai ugyanis segítenek eltávolítani a vastagbélben lerakódó káros anyagokat.

Védi a szívet

A rostok a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak, ezért a gesztenye a szív- és az érrendszer barátja. Ezt a hatását telítetlen zsírsavai, magnézium- és káliumtartalma még tovább erősítik. A vérkeringés javítására a termés és a növény leveléből készült tea alkalmas. Mivel teltségérzetet okoz, valamint támogatja az emésztőenzimek termelésében résztvevő probiotikus baktériumok szaporodását, rendszeres fogyasztásával a keringési rendszerre veszélyt jelentő túlsúlynak is gyorsabban búcsút mondhatunk. Diétás étrendünk összeállításakor azt viszont vegyük figyelembe, hogy nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és szénhidrátokat.

Enyhíti a megfázás tüneteit

Ha már kifelé megyünk a megfázásból, érdemes sült gesztenyét enni, mert ezzel feltöltődünk energiával, és gyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát. Energetizáló képességét általános gyengeség esetén is kihasználhatjuk. A leveléből főzött tea a légúti megbetegedések kiváló ellenszere, hatékony köptető. Mézzel gazdagított főzetébe tegyünk a porított kérgéből is, így köhögéscsillapító és hurutoldó gargalizáló teát kapunk. Az ital a légúti problémák mellett sikerrel alkalmazható.

Antioxidáns hatás

Elsősorban vitaminjai, valamint a benne lévő tanninok révén antioxidánsként is megállja a helyét. Erre találtak bizonyítékot a növény kérgének kivonatát vizsgáló olasz kutatók. Megállapították, hogy a kivonat antioxidáns összetevői hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és a keringési funkciók javításához.  

Vérképző

A vas elengedhetetlen a vérszegénység megelőzéséhez és megszüntetéséhez, a foláthoz és a B6-vitaminhoz hasonlóan szükséges a vörösvérsejtek termelődéséhez. Mindhárom megtalálható a gesztenyében, amivel támogathatjuk a megfelelő vérképzést. Várandós nőknek különösen ajánlott, hiszen a folát számos, a gerinccel és az idegrendszerrel kapcsolatos születési rendellenesség megelőzésében kap kulcsszerepet.

Gluténmentes

A gesztenyéből előállított lisztet többek között tészták, kenyerek és nudli (Olaszországban a gnocci) készítésére használják. Ezeket a gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A boltokban gesztenyepürét és gesztenyemasszát is találunk. Míg az utóbbi "színtiszta” áttört, egyneműsített gesztenye, a gesztenyepüré ízesítőanyagokat, cukrot, aromát is tartalmazhat. Régebben bab, burgonya, rizs hozzáadásával dúsították a gesztenyemasszát, ma ezt inkább hamisításnak nevezzük. Megnyugtató, hogy a hatósági vizsgálatok régóta nem találtak ilyen módszerrel készített, alacsony értékű készítményt.

A vadgesztenye áldásos hatásai

A néphagyomány úgy tartja, aki vadgesztenyét hord a zsebében, megóvhatja magát a betegségektől, valódi gyógyhatásai azonban csak a 19. század vége óta ismertek. 2023-ban a vadgesztenye nyerte el az év gyógynövénye címet, és nem véletlenül. A vadgesztenye termése a szappanfafélék családjába tartozik, így az otthonok kincse lehetne, ráadásul összehúzó hatással is rendelkezik, ami miatt fontos egészségügyi készítmények alapanyaga. A termés mellett ráadásul a kérge és a levele is használható.

Mosáshoz

A mosódió széles körben ismert a háztartási munkákban, de az ára viszonylag magas, ráadásul távoli, ázsiai országokból importálják Európába. Sokan nem is tudják, de hasonlóan magas szaponintartalma miatt a vadgesztenye éppúgy használható környezetbarát, vegyszermentes, bőrbarát takarító- és mosószerként.

Ehhez semmi egyebet nem kell tennünk, mint a héjat éles késsel lehámozni, mivel a belső termésből oldódik ki jobban a növényben levő szaponin. Az apróbb darabokra vágott béllel megtölthető a mosózacskó vagy egy fél pár zokni, amely a mosógép dobjába helyezendő. Erőssége nagyjából a mosódióval megegyező.

Felmosószer vadgesztenyéből

Vízben kifőzve akár felmosásra alkalmas szer is készíthető vadgesztenyéből. Ehhez a mosószerhez hasonlóan a terméshús szükséges, amelyet néhány darabra vágva kell a vízbe helyezni. Az erősség tetszés szerint variálható, fél liter vízhez 2-3 darab elegendő. 10 perc forralás után vegyük le a tűzről, majd hagyjuk langyosra hűlni. Enyhén sárgászöldes lé lesz a végeredménye. A szer alkalmas a bútorok takarítására, a padló felmosására is, sőt házi, bőrbarát mosógélhez is adható.

Vadgesztenye a vénákra és az aranyérre

 A vadgesztenye kivonata külsőleg használva helyi gyulladáscsökkentő, érvédő hatású, a belőle készült szereket visszerek, zúzódások, ödémásodás, nehézlábérzés esetén javasolják, de összehúzó hatása aranyér esetén is kihasználható.  

Tanninokat, szaponinokat, eszcint tartalmaz. A kivonat kenőcsökbe adagolható a készítmény utasítása szerint, de házilag sem ördöngösség elkészíteni. Ehhez a megpucolt, néhány darabra vágott termést kell üvegbe tenni, majd egészen feltölteni 70%-os alkohollal. Naponta rázogatva 3-4 hét után kész a tinktúra, amit leszűrés után érdemes felcímkézett üvegbe tölteni.

Borogatásra is tökéletes

Ízületi gyulladások tüneteinek enyhítésére, a gyulladt pattanások összehúzására is használható a gesztenyés borogatás vagy pakolás. Ehhez a szárított, ledarált vagy lereszelt terméshúshoz adjunk egy kevés mézet és almaecetet, majd vigyük fel a felületre, és egy keveset hagyjuk hatni. Arcpakolásként negyedóra elég, ha borogatásként alkalmazzuk, akár egy-két órát is fenn lehet, majd mossuk le alaposan!

Források: eletmod-magazin.com, femina.hu, naturcomfort.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek