
Használjunk fényvédőt egész évben!
A magas UV- sugárzás miatt nemcsak nyáron, hanem egész évben fokozott figyelmet kell fordítanunk az napsugárzás ártalmainak csökkentésére....
A magas UV- sugárzás miatt nemcsak nyáron, hanem egész évben fokozott figyelmet kell fordítanunk az napsugárzás ártalmainak csökkentésére....
A vas szervezetünk egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen eleme. Nem csoda tehát, hogy a vashiány igen súlyos, akár életveszélyes következményeket...
A téli hónapokban napfény útján egyre kevesebb D3-vitaminhoz jutunk. Ha eddig nem pótoltuk, ideje elkezdenünk, ami nem különösebben...
Az új év kezdetén a legtöbben a következő célokat tűzik maguk elé: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés....
Az elmúlt hetekben országszerte megemelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A téli időszak leggyakoribb betegségei idén...
A birs fanyar íze miatt nem tartozik a kedvenc gyümölcseink közé, pedig jól elkészítve nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is....
A hűvösebb napok beköszöntével a megfázásos tünetek is együtt járnak. Ha szeretnénk megelőzni a panaszokat, vagy nem szívesen veszünk...
Ha ősz, akkor diószezon: a népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, továbbá tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és...
Évezredek óta ott van az emberek tányérján a szelídgesztenye, melynek egészségvédő és betegségmegszüntető tulajdonságaival a népgyógyászat már régóta tisztában van.
Mindennap egy alma az egészség oltalma – tartja a mondás, és nem véletlenül: a gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rendszeres fogyasztása pedig méregteleníti az egész szervezetünket.
Az életmódváltásra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egy olyan dologra, amibe csak az új év kezdetén, januárban vághatnánk bele. Tény pedig, hogy minden nap egy új esély, és ezt a nyári tikkasztó forróság után egyre inkább érezzük.
Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a bor, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség rejlik ennél. Egyfelől szinte minden része ehető a megfelelő módon elkészítve, másfelől nagyon sokféleképpen építhetjük be az étrendünkbe.
Nehéz elképzelni a nyár végét és a kora őszt szilva nélkül: ehetjük magában, süthetjük süteménybe, készíthetünk belőle levest, és a sűrű, utánozhatatlan ízű szilvalekvárról ne is beszéljünk. A szilva, illetve az aszalt szilva azonban az egészségünkre is nagyszerű hatással van.
A paradicsomot előszeretettel használja a mediterrán konyha, de hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. Kedvező élettani hatásai miatt érdemes lenne minél gyakrabban fogyasztanunk.
Javában tart a sárgabarack szezonja, melyet egyre inkább nemcsak az egészség, de a szépség megóvására, fenntartására is előszeretettel használnak.
A strandok és a különféle fürdők sokszor lehetnek a betegségek és gombás fertőzések melegágyai, több ember emiatt nem is szívesen látogatja őket, főleg nem kisgyermekkel. Mit tehetünk, hogy anélkül hódolhassunk a fürdőzés szenvedélyének, hogy utána napokig-hetekig szenvednünk kellene?
A nyárral együtt elérkezett az édes és ropogós cseresznye szezonja is. A finom gyümölcsből érdemes minél többet fogyasztanunk, illetve fagyasztva télire is eltennünk belőle, mert nagyon egészséges.
Míg korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság könnyen beszerezhető, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon az eper. Nem véletlenül, hiszen felhasználási köre sokrétű: fogyaszthatjuk nasiként, frissítő gyümölcssaláta részeként, de akár a reggeli müzlihez is.
A fűszerek nemcsak az ételeket és az italokat teszik ízletessé, hanem igazoltan jótékony hatást gyakorolnak az egészségünkre is. Összeállításunkban a boldog békeidők karácsonyait felidéző fűszerekről olvashatnak.
Az őszi-téli hónapokban sokan küzdenek megfázással. Ilyenkor minél korábban szeretnénk újra talpra állni, ennek érdekében pedig természetes gyógymódokkal is kiegészíthetjük a pihenést.
Október 20-a a csontritkulás elleni küzdelem világnapja, melyet néma betegségnek is neveznek: a csontok szilárdságát biztosító ásványi anyagok mennyisége csökken, a csonttömeg megfogyatkozik. Ennek következtében a csontok még a legkisebb erőfeszítés esetén is nagyon könnyen eltörhetnek, ez akár halálos következményekkel is járhat egy idősebb beteg számára.
Amikor eltesszük a nyári szandált, és előkerülnek a zárt lábbelik, azt hisszük, most már kevesebbet kell foglalkoznunk a lábunkkal, hiszen úgysem látja senki. Az igazság azonban az, hogy a láb alaposabb gondozásra szorul télen, mint nyáron.
A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely igen fontos szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben.
A füge az egyik legegészségesebb gyümölcs. A meleg, napos, védett helyeken, ahol elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, az ország egész területén megél, ezért érdemes a szaporításával is foglalkoznunk.
A szőlő mint szupergyümölcs egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól rengeteget hallani, ám az kevésbé ismert, hogy a magjából készült olaj is kívül-belül csodákat képes tenni a szervezetünkkel.
A paprika egész évben kapható, azonban a legtöbb belőle és a legfinomabbak nyáron szerezhetőek be. Ráadásul a C-vitamin- és a karotinoid-tartalma is növekszik, amikor a paprika megérik.
A múlt héten már részleteztük, hogy a sárgabarack fogyasztása milyen előnyökkel jár. Az őszibarack sem kevésbé egészséges, szinte nincs olyan szervünk, amelynek ne tenne jót.
A szünidő, a szabadság a nagy kirándulásokról, a családi nyaralásról és persze sok-sok strandolásról szól. Ám még a legszebb élményt is beárnyékolhatja a napszúrás, a leégés, a fülgyulladás, a gombás fertőzések és egyéb strandbetegségek. Hogy ezeket megelőzzük, érdemes megtennünk néhány óvintézkedést.
Az ecet nemcsak az ételek ízesítésénél vagy a takarításnál tehet jó szolgálatot, hanem egyre több bizonyíték támasztja alá egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is, továbbá hogy hatékony kiegészítő kezelés része lehet különböző betegségek esetében.
A szegfűszeg – a fahéjhoz hasonlóan – azok közé a tipikusan téli fűszerek közé tartozik, amelyeket érdemes az év más időszakaiban is használnunk, hiszen nemcsak az illatuk varázsaltos, de a gyógyhatásaik is szinte felsorolhatatlanok.
A fahéj az egyik olyan a jellegzetes karácsonyi fűszerek közül, amelyet az ünnepek elmúltával is érdemes beillesztenünk az étrendünkbe. Nemcsak utánozhatatlan illata, hanem egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes foglalkoznunk vele.
Télen a szervezetet igénybe veszi a hideg, a napfény hiánya, a bezártság, a különböző közösségekben pedig fokozottan ki van téve különféle kórokozók támadásainak. Ilyenkor létfontosságú az immunrendszert erősítő vitaminok, elsősorban az A-, B-C-, E- és D-vitamin fokozott bevitele.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
A karácsony meghitt hangulatához hozzátartoznak a jellegzetes ünnepi illatok: a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs. A hagyományos adventi fűszernövények ráadásul az egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak, és az aromaterápiában is felhasználhatjuk ezeket.
A tökmag kedvelt ropogtatnivaló, pozitív élettani hatásait pedig felsorolni is nehéz. Többek között gazdag szabadgyökfogó antioxidánsokban, amelyek a daganatos sejtek kialakulását gátolják. A sütőtök magjából nyert olaj salátákhoz, szószokhoz remekül illik. Mivel gazdag telítetlen zsírsavakban, szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében ajánlott minél többször fogyasztanunk.
Javában tart a sütőtök szezonja, amit a nevével ellentétben nem csak sütni lehet. A vitaminokban gazdag zöldség fogyasztását érdemes beépítenünk az étrendünkbe, hiszen tele van fontos tápanyagokkal.
A méltán híres soproni táj kiemelten fontos fafaja a szelídgesztenye. Fiatal és több száz éves példányai egyaránt csodálatos látványt nyújtanak. Ám vannak olyan betegségek és kártevők, amelyek megtizedelhetik az állományt.
A csipkebogyó (Rosa canina) a téli időszak egyik legnépszerűbb gyógynövénye, hiszen rendkívül gazdag az immunrendszert erősítő vitaminokban. Külsőleg és belsőleg alkalmazva is csodákat tesz a szervezetünkkel.
A napsütéses órák számának csökkenésével a hangulatunk is a mélybe zuhanhat, ám az általános fáradtság és enerváltság eluralkodását megelőzhetjük, ha kellően tudatosak vagyunk.