Már egyetlen közepes gyümölcs is képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletünk 13,2 százalékát. Ez a tápanyag pedig felgyorsítja a sebgyógyulást, és segít az immunrendszerünk erősítésében is. Ha mindez nem lenne elég, még a rák kialakulásával összefüggésbe hozott szabadgyökök elleni harcban is nagy segítségünkre van.
Így válasszuk ki a tökéleteset
Minél édesebb az illata, annál érettebb a barack. (Végső soron az őszibarack a rózsafélék családjába tartozik.) Akkor a legjobb fogyasztani, ha már finoman be tudjuk nyomni az ujjbegyünkkel a felületét. Ha még kemény, akkor tartsuk a konyhapulton, néhány nap alatt megérik, ám ha már megérett, de még nem akarjuk megenni, tegyük gyorsan a hűtőbe. Ha ugyanis kint hagyjuk a pulton, elkezd veszíteni a C-vitamin-tartalmából.
Az őszibarack csupasz testvére a nektarin, ami a belsejében nem, csak a külsejében különbözik társától. Jelenleg 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk, de mivel a fákat 20-25 évente újra kell ültetni, így újabb és újabb fajták jöhetnek létre. A piacon azokat a darabokat keressük, amelyek szép gömbölyűek, sárgás-rózsaszínesek és sérülésmentesek. Igyekezzünk a gyümölcsöket úgy szállítani, hogy ne törjenek össze, mert utána könnyebben megromlanak. A vásárlás után a gyümölcs mosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni a barackokat, mert igazi zamatuk szobahőmérsékleten jön csak ki.
Javítja a látást
Egy antioxidáns, az úgy nevezett béta-karotin az, melytől olyan szép sárgás-pirosas színe lesz a baracknak. Amikor azonban elfogyasztjuk, ez a testünkben A-vitaminná alakul, ami viszont az egészséges látás megőrzésének kulcsa. Ez az összetevő ráadásul az immunrendszer egészséges működésének fenntartásában is fontos szerepet tölt be.
Szép bőr
Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack - nem véletlenül, hiszen az őszibarack hatóanyagai kitűnőek a száraz és fáradt bőrnek. A szépségápoláson túl azonban az őszibarack az egészséges táplálkozásnak is szerves része.
Segít megőrizni az egészséges testsúlyt
Az őszibarack 100 grammja 41 kalóriát tartalmaz, egy átlagos méretű gyümölcs tehát kevesebb mint 60 kalóriát, ráadásul nincsenek benne telített zsírsavak, koleszterin vagy nátrium. A barack 85 százaléka víz, ennek ellenére eltelít, mivel magas a rosttartalma. Célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető, zamatos gyümölcs hatására összpontosíthasson. Főként a számítógép-használók számára ajánlott, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.
Kiváló E-vitamin-forrás
Bár általában az olajos magvakat és a dióféléket tartjuk a legjobb E-vitamin-forrásoknak, a barack könnyen versenyre kelhet velük. Ez az antioxidáns testünk többféle sejtjének is nagyon fontos. Ráadásul segít az egészséges immunrendszer megőrzésében, valamint az erek belső falán keletkező lerakódások megelőzésében is.
Egészségesen tartja a csontokat
A kálium képes kiegyensúlyozni a magas sótartalmú étrend hatásait. Emellett csökkenti a vérnyomást, a csontritkulást és a vesekő kialakulásának veszélyét. Egy nap körülbelül 4700 milligramm káliumra van szükségünk. De miért fedeznénk ezt étrendkiegészítőkből, ha már egyetlen kis barackból is 247, egy közepesből pedig akár 285 milligramm káliumot is nyerhetünk?
A konzerv is segíthet
Ha gyomorbántalmaink vannak, akár a konzerv barack is segíthet rajtunk. Alacsonyabb ugyan a rosttartalma, mint a friss gyümölcsnek, ám nagyon puha a textúrája, így könnyen emészthető. Az úgynevezett "gyomor-bélrendszeri lágy diéta" részeként a konzerv barack segíthet a gyomorbántalmak enyhítésében, a hasmenés és a bélgázok megszüntetésében. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne cukros lében áztatottat vásároljunk.
Egy okkal több a mosolyra
Bár az érett barack mézédes, mégis segíthet fogaink egészségének megőrzésében, tartalmaz ugyanis fluoridot. Ez az ásványi anyag a fogkrémek fontos alkotóeleme, több ételben is megtalálhatjuk, így a barackban is. Segít megszabadulni a fogszuvasodást okozó baktériumoktól a szájban.
Legyünk kreatívak!
Elmajszolni egy friss barackot igazán nagyszerű érzés, de miért állnánk meg itt? Süthetjük, grillezhetjük, piríthatjuk vagy főzhetjük is ezt a csodás gyümölcsöt. Finoman összetörve keverhetjük limonádéba vagy jeges teába, de a turmixba dobva tejjel vagy joghurttal igazán egészséges smoothie-t készíthetünk belőle.
Források: egeszsegkalauz.hu, hazipatika.com
Képek forrása: pixabay