| 2024. október. 14. | 4 perc olvasás

Dióhéjba zárt egészség

Ha ősz, akkor diószezon: a népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrás, továbbá tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt még a fogyókúrában is segítségünkre lehet.

Az őszi hónapokban kezdetét vevő diószezon nemcsak ízletes alapanyagot tartogat, hanem az egészségre is számos előnyös hatással van. A természet eme adománya az egészséges életmód hasznos kiegészítőjének számít, ugyanakkor fogyasztásával rengeteg antioxidánst is bevihetünk a szervezetünkbe. Érdemes napi szinten beiktatni a diót az étrendünkbe, ezzel ugyanis számos krónikus megbetegedés is kiküszöbölhető.

Gazdag fehérjeforrás

A dió méltatlanul kis helyet foglal el a hazai gasztronómiában. Mivel sok fehérje van benne, a vegánok nagy kedvencének számít. Akkor is érdemes azonban mellette letenni a voksot, ha egyszerűen csak csökkenteni szeretnénk a húsfogyasztást, és növényi alapon gondoskodnánk a szervezetünk fehérjeszükségletéről. Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint is tartalmaz, sőt kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink, kálium és mangán is bőségesen megtalálható benne. Mivel kiváló rosforrás, az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásával.

Jót tesz a szívnek

A szív- és érrendszeri megbetegedések rengeteg áldozatot követelnek, ezekért pedig gyakran éppen az egészségtelen életvitel a felelős.

 Már kevés dió rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük. Ennek érdekében elegendő naponta mindössze 30 gramm dióbelet fogyasztani.  

A magas vérnyomás remek ellenszere, de a koleszterinszintünket is normalizálhatjuk a segítségével. Kiváló hatással van az agyi erekre, sőt még a megjelenése is hasonló az agyunkéhoz. A kutatások alátámasztják, hogy a dió fogyasztása jót tesz a memóriának.

Erősíti az immunrendszert

Immunerősítésre, fizikai terhelhetőség növelésére is kitűnő választás a dió. Mivel magas az energiatartalma, legyőzheti a fizikai gyengeséget. Gyermekek számára gyakran javasolják a vérszegénység ellenszereként, és a csontnövekedés is elősegíthető alkalmazásával. Mikrotápanyagai erősebbé teszik az immunrendszert, így a szervezet könnyebben ellenáll a megbetegedéseknek.

Magas antioxidáns-tartalom

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az antioxidánsok fontosságára. Ezek az anyagok veszik fel a küzdelmet a szervezetben az úgynevezett oxidatív stresszel, mely az öregedést és számos betegséget von maga után. A dió magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően tehát a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében is remek választás. Fontos, hogy ne pirítsuk, így ugyanis elveszíti hatékonyságát. A szakemberek szerint, ha összehasonlítjuk a diót az olyan diófélékkel, mint a mogyoró, a mandula, a pisztácia, a kesudió vagy például a pekándió, akkor elmondható, hogy a hagyományos dió tartalmazza a legtöbb antioxidánst.

A köhögés hatékony ellenszere

A mézes dióbél köhögés ellen tökéletes választásnak bizonyulhat. Az őszi meghűléses időszakban különösen hasznos lehet a természet patikájához fordulni. Mézkülönlegességeket kínáló szaküzletekben beszerezhető készen olyan méz is, melyben dióbél van, de saját magunk is gond nélkül elkészíthetjük. Ilyenkor 1:1 arányban érdemes elkeverni a dióbelet mézzel, majd az egészet vízzel hígítani. Napközben akár két pohárnyival is elfogyaszthatunk a keverékből, a köhögés pedig hamarosan a múlté lesz.

Stresszoldás dióval

Mivel a dió sok magnéziumot tartalmaz, segítségével a hétköznapokban a stressz ellen is sokat tehetünk. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a magnéziumhiány napjaink emberének nem ismeretlen, és – táplálkozási szokásoktól függetlenül – mindig szükség lehet egy kis pótlásra. A dió napi fogyasztásával azonban nemcsak az idegek védelme érdekében tehetünk, hanem a bőrünk és a hajunk is egészségesebbé válik, sőt a nemi aktivitás is növekedhet a diónak köszönhetően, ráadásul mindez természetes módon.

Dióolaj az étkezéshez

Nemcsak a diót mint olajos magvat érdemes beiktatni az étrendünkbe, hanem annak hidegen sajtolt olaját is. Bio boltokban hozzá lehet jutni az alapanyaghoz, amelyet markáns, erőteljes íz jellemez. Kitűnően passzol salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz. Fontos azonban tudni, hogy hamar megavasodhat, ha tehát sikerült szert tenni egy üvegre, akkor ne sajnáljuk, hanem fogyasszuk el viszonylag rövid időn belül!

A súlyfelesleg a múlté

Mivel a dió sok kalóriát tartalmaz, vigyáznunk kell vele, ám napi pár szem dióval hatékonyan kiegészíthetjük a súlycsökkentő étrendet.

 Gazdag omega-3-zsírsavakban, amelyek nélkülözhetetlenek a nők számára. Segíti az emésztést, eltelít, hosszú időre energiával lát el, és ha mértéket tartunk, akkor nem kell a további hízástól sem tartani.  

A reggeli zabkására kevés diót téve értékes tápanyagokhoz juthatunk hozzá, és tovább maradunk jóllakottak.

A dió gyűjtése után érdemes azt azonnal megszabadítani a zöld héjától, ha ugyanis az fekete nedvet ereszt, akkor befogja a dióhéjat, ami kicsit sem mutat szépen. Ha nem akarna leválni róla a burok, akkor nejlonzacskóban egy napot fülleszthetjük, mely után már könnyedén megszabadíthatjuk őket a héjuktól. S hogy mennyi dióhoz juthatunk hozzá? Egy kilóból körülbelül fél kiló dióbél lesz. Ma már a nagyobb üzletekben kimérve is kaphatunk dióbelet, így ha nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy magunk szedegessük fel a szemeket a diófa alatt, akkor ez is remek alternatíva lehet az egészség jegyében.

Források: hazipatika.hu, unipatika.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek