| 2024. július. 9. | 5 perc olvasás

A szépítő sárgabarack

Javában tart a sárgabarack szezonja, melyet egyre inkább nemcsak az egészség, de a szépség megóvására, fenntartására is előszeretettel használnak.

Héjával fogyasszuk!

A sárga-, más néven kajszibarack nagy mennyiségű béta-karotint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek mind erőteljes antioxidánsok, amelyek segítenek a testben levő szabad gyökök elleni küzdelemben. Fontos, hogy megmosva, de héjával együtt fogyasszuk, mivel ez a része is rostban gazdag, és tápanyagokban dús.

Magas antioxidánstartalom

A kajszibarack nagyon jó antioxidánsforrás, magas a béta-karotin- és az A-, C- és E-vitamin-szintje is. Sőt, nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és polifenol antioxidánsokat is. Kutatások igazolták, hogy ezek a vegyületek megóvják a szervezetet a szívbetegségektől, az elhízástól, a magas vérnyomástól vagy a különböző daganatos betegségektől is. Bekerülve a szervezetünkbe neutralizálják a szabad gyököket, és biztosítják a vitaminok és ásványi anyagok utánpótlását.

 Ha pedig nem fogyasztunk kellő mennyiségben magas antioxidánstartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a káros vegyületek, amelyek roncsolják a sejteket és oxidatív stresszt okoznak, többségben lesznek a szervezetünkben. Az így kialakult oxidatív stressz pedig elhízáshoz és egyéb krónikus betegséghez, például szívbetegséghez is vezethet.

Védelem a szemnek

A kajszibarack több olyan vegyülettel büszkélkedhet, amelyek nélkülözhetetlenek a szem egészségéhez, többek közt ilyen például az A- és az E-vitamin. Magas a béta-karotin-, lutein-, zeaxanthin-, valamint C-vitamin-tartalma is, ezek a tápanyagok pedig megvédik a szemet a károsodásoktól.

Rugalmas bőr

A ráncok kialakulásának és a bőr károsodásának fő okai a környezeti tényezők, mint például a napsütés, a szennyezett levegő és a cigarettafüst. Ha rendszeresen egészséges, antioxidánsokat tartalmazó ételeket eszünk, azzal sokat tehetünk bőrünk védelme érdekében. A sárgabarackban található C- és E-vitamin támogatja a bőrt a regenerálódásban is, különösen a C-vitamin, ami a szabad gyökök semlegesítésével véd az UV-sugárzástól is. Az A-vitamin elősegíti a kollagén termelődését is, amely erőt és rugalmasságot ad a bőrnek.

Emésztésjavító

A kajszibarack különösen magas oldható rosttartalommal rendelkezik, ami fontos az egészséges vércukor- és koleszterinszint fenntartásában. A barackban található rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, így javítják az emésztést, és csökkentik az elhízás kockázatát is.

Hidratáló hatás

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a sárgabarack is magas víztartalmú, ami segíthet szabályozni a vérnyomást, a testhőmérsékletet, az ízületek egészségét és a pulzusszámot is. Mivel a legtöbb ember nem iszik elegendő vizet, a friss gyümölcs fogyasztása segíthet elérni a napi átlagos mennyiséget. Ez azért is lényeges, mert dehidrált állapotban a vér mennyisége csökken, és ez arra készteti a szívünket, hogy hevesebben pumpálja a vért. Ez nem tesz jót a szervezetnek.

Sárgabarackmag olaj

 A sárgabarack magjának olaját számos egészségügyi probléma esetén alkalmazhatjuk, az immunerősítéstől egészen a daganatos megbetegedések megelőzéséig. Kiváló bőrápoló hatása miatt pedig még a szépítkezésben is segítségünkre lehet.

A sárgabarackmag olaj a termés külső csonthéjának felnyitásával szabaddá váló magból hideg préseléssel előállított és ülepített növényi olaj. Különleges íze miatt népszerű sütemények készítéséhez, de hatása miatt különböző egészségügyi problémák esetén és a bőrápolás terén is bevethető. A sárgabarackmag olaj nagyon hatásos immunerősítő, ezért fogyasztása ősszel, télen valamint betegségek idején különösen ajánlott. Stresszoldó hatása kiemelkedő, javítja a koncentrálóképességet. A sárgabarackmag segíti a pajzsmirigy működését. A-vitamint és béta-karotint tartalmaz, így kiemelkedő a látásjavító tulajdonsága. Növeli a sejtek élettartamát, fokozza a vérképzést, csökkenti az asztmatikus panaszokat. Segít a baktériumok, vírusok által okozott fertőzések leküzdésében is. Szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is hatásos, valamint enyhíti a visszeres panaszokat. A sárgabarack magjában megtalálható a B17-vitamin, amely kutatások szerint hozzájárulhat a rák elleni küzdelemhez. A szakemberek szerint ugyanis mérgező hatását csak rákos sejteken fejti ki, mivel csak ezek a sejtek tartalmaznak olyan enzimet, ami a sárgabarackmagban lévő cianid anyagokat felszabadítja, és ezáltal pusztítja a beteg szövetet.

A sárgabarackmag olaj kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Ha nem jut elég kén a szervezetünkbe, a haj elvékonyodhat, a köröm pedig törékennyé válhat. A sárgabarackmag olaj kozmetikai célú felhasználása nagyon elterjedt fürdőolajként, arckrémként, testápolóként, bőrradírként, masszázsolajként. A- és C-vitamin-tartalma magas, ezért valamennyi bőrtípus számára ajánlott, különösen a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr kezelésénél hatásos. A mag olaja telítetlen zsírsavakban gazdag, ezáltal természetes módon regenerálja és táplálja a bőrt, a kötőszöveteket pedig kisimítja. Bőrnyugtató hatása miatt kisbabák bőrének is kiváló ápoló olaja lehet. Sok benne az E-vitamin, ami szintén fontos a bőr hidratáltságához.

A barackmagolajat zsírsavtartalma miatt a pattanásos, zsíros bőr ápolására is használni lehet. Megakadályozza, hogy a felső hámréteg elhalt bőrsejtjei összeálljanak, és elzárják a pórusokat, ezzel mitesszerek és pattanások kialakulását okozva. A bőrünk folyamatosan ki van téve a szmognak és a légszennyezésnek. Kutatások szerint az ezek elleni védekezésben a barackmagolaj E-vitamin-tartalma szintén nagy segítség lehet.  Ez a vitamin ugyanis védi a bőrt az oxidatív stressztől, amelyet a káros környezeti hatások okoznak. A barackmagolaj segíthet megnyugtatni az ekcémára hajlamos bőrt is, csökkenti a gyulladást, a viszketést. A psoriasis nevű bőrbetegségben szenvedők szintén bevethetik a bőrük ápolására, kutatások szerint ugyanis számukra is nagyon előnyös.

Házilag is készíthetünk sárgabarackos arcpakolásokat, amelyekkel bőrünket kényeztethetjük, gyógyíthatjuk. Az A-vitaminban és kénben gazdag gyümölcsöknek, így a sárgabaracknak is nagy szerepe van a szövetek újjáépítésében, így a bőrt újra feszessé és simává varázsolják. Nem kell mást tennünk, csak pépesítsünk meg két friss vagy aszalt sárgabarackot. Ha aszalt barackból készítjük a pakolást, akkor előtte áztassuk be vízbe két-három órára. Ha a barackot megpépesítettük, adjunk hozzá egy fél banánt, és pépesítsük tovább. A kapott masszából tegyünk bőséges mennyiséget az arcunkra és a kézfejünkre. Ha nagyon vastag rétegben raktuk fel a pakolást, akkor fél óra múlva szedjük le a nagyobb darabokat, hogy a maradék megszáradhasson. Ha megszáradt, húzzuk le a réteget a bőrünkről. Langyos vizes vattapamaccsal törüljük le a maradékot, és gyönyörködhetünk felfrissült, ránctalan bőrünkben.

Hidratáló sárgabarackos pakolást is könnyedén készíthetünk otthon. Egy barackot hámozzunk meg, törjük össze egy villa segítségével, egy evőkanál mézzel, valamint egy kis natúr joghurttal keverjük össze!

 A kapott masszát vigyük fel az arcunkra, majd 10-15 perc után mossuk le. Bőrünk élettelivé, hidratálttá válik.

Források: balogholaj.hu, sokszinuvidek.24.hu, unipatika.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek