| 2025. február. 22. | 4 perc olvasás

Mit (t)együnk, ha vashiányunk van?

A vas szervezetünk egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen eleme. Nem csoda tehát, hogy a vashiány igen súlyos, akár életveszélyes következményeket is okozhat, amennyiben nem kezelik időben és megfelelően. Szerencsére a probléma könnyen megelőzhető, ehhez csupán magas vastartalmú ételeket és italokat kell fogyasztanunk.

Mit érdemes tudni a vashiányról?

A vas fontos szerepet játszik az oxigén szállításában, a vérképzésben, az izomműködésben, valamint az immunrendszer működésében is.

 A szervezet nem képes a vasat maga előállítani, így rendkívül fontos, hogy a megfelelő szintjéről helyes, változatos, egészséges és vasban gazdag táplálkozással gondoskodjunk.

A vas a szervezet nagy részében a vörösvértestek hemoglobinjához kötött – a többlet vasat pedig különféle helyeken tárolja, köztük például a májban. A bevitt vas felszívódását a különböző szervekben eltárolt vas mennyisége szabályozza. Ha a vaskészletek magasak, a szervezet kevesebb vasat szív fel az elfogyasztott élelmiszerekből. Ha viszont az étrendből származó vasbevitel nem elegendő, akkor a szervezet vasraktárai idővel lecsökkennek vagy ki is merülhetnek.

Ennek megfelelően az alábbi állapotokat különböztetjük meg:

Vas kimerülése: a hemoglobinszint normális, de csak kis mennyiségű raktározott vas van, nyilvánvaló tünetek még nem jelentkeznek.

Vashiány: a hemoglobinszint a normál szint alá csökken, és nincs elraktározott vas.

Vashiányos vérszegénység: a vashiány súlyos formája.

Vashiány tehát akkor alakul ki, amikor mind a raktározott, mind pedig a vérrel szállított vas szintje alacsony, ezáltal a hemoglobinszintje is a normál tartomány alá csökken. Ekkor már számtalan különböző tünet is jelezheti a problémát. Amikor enyhébb vashiányban szenvedünk, akkor a következőket tapasztalhatjuk: az energiaszint általános csökkenése, kábaság, kimerültség, fáradékonyság, fizikai gyengeség.

Súlyosabb esetben: sápadtság, fejfájás, szédülés, légszomj, hideg kezek, lábak, fokozott ingerlékenység, körmök elvékonyodása, törése; intenzív hajhullás, légszomj, magas pulzusszáv, nyelv- és szájgyulladás, nyelési nehézségek, étvágytalanság.

A vashiányos állapot súlyosbodásával a tünetek egyre komolyabbakká válhatnak. Ha ilyen jeleket vagy tüneteket észlelünk, mindenképp forduljunk a háziorvoshoz! Más állapotok és betegségek is járhatnak hasonló tünetekkel, így vérvétel szükséges ahhoz, hogy meggyőződjünk az alacsony vérértékekről, majd annak fényében kell a megfelelő vaspótlásról gondoskodni. A vashiány kialakulásának kockázata magasabb a menstruáló vagy várandós nőknél, mint a férfiaknál.

Vashiány pótlása

A megállapított vashiányra előírt kezelés fő célja a szervezet vasraktárainak feltöltése és a hemoglobinszint helyreállítása a gyógyszertárban kapható recept nélküli vagy vényköteles vaskészítmény szedésével.

Ezen készítmények döntő többsége vas (II)-sókat tartalmaz, melyeket éhgyomorra érdemes bevenni. Általában más készítményekkel – például C-vitaminnal – együtt írják fel, hiszen ezek segítik a vas felszívódását. Fontos azonban tudni, hogy

 egyes anyagok éppen az ellenkező hatást érhetik el – a kalciumot tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők például csökkentik a vas felszívódását. 

Változatos étrend

Ha az étrend túlságosan egyoldalú vagy hiányos, és annak megváltoztatása önmagában nem jár sikerrel, akkor a vaskészítmények segíthetnek visszafordítani a már kialakult hiányos állapotot. Hogy mindezt elkerüljük, érdemes időben, kellő figyelmet fordítani a megelőzésre azzal, hogy rendszeresen és változatosan vasban gazdag élelmiszereket fogyasztunk. Napi szinten valójában csak kis mennyiségű vas bevitelére van szüksége a szervezetnek, viszont a korlátolt felszívódási képességnek köszönhetően az egészséges mennyiség eléréséhez ennek a többszörösét kell elfogyasztani.

Milyen ételekben található vas?

Az ételek a természetes vaspótlás legfőbb pillérei. A vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak: vörös húsok: marha-, sertés- és baromfihús – az organikus húsok még jobbak; máj, lép, velő, halak és tenger gyümölcsei, tojás, sötét leveles zöldek: spenót és kelkáposzta, retek, cékla, szárított gyümölcsök: mazsola és sárgabarack, borsó, bab és egyéb hüvelyesek, búzacsíra, tökfélék, vassal dúsított ételek, mint például a reggeli gabonapelyhek, müzlik; magvak és diófélék.

Ételek és italok, amelyek csökkenthetik a vas felszívódását: szójatartalmú ételek, a teában, kávéban és borban megtalálható csersav, a teljes kiőrlésű gabonákban, például a korpában található fitátok és rostok; kalciumban és foszforban gazdag ételek, mint például a tej, tejtermékek, rozsliszt, teljes kiőrlésű búza, szárazbab.

Magas vastartalmú gyümölcsök: ilyen a görögdinnye, a füge, a szilva, az egyik legnagyobb vastartalmú gyümölcs pedig a friss eper. Érdemes megemlítenünk, hogy a szárított, aszalt gyümölcsöknek is magas vastartalmuk van, ezért fogyasztásuk mindenképpen ajánlott azoknak, akik vashiányban szenvednek. Fontos azonban, hogy olyan helyről szerezzük be az élelmiszereket és italokat, ahol 100%-ig természetesen, mindenféle vegyszertől és adalékanyagtól mentesen juttatják el asztalunkra a megrendelt termékeket.

Milyen italokban található vas?

Amikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy “miben van sok vas?”, általában az ételek jutnak eszünkbe, pedig az italok is tartalmazhatnak vasat. Ilyen például a cékalé, a csalán, a csipkebogyó; az erdeimálna-, a szeder- vagy a feketeribizli-levél.

Források: biofitt.hu, simongyumolcs.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek