A magyar konyha védjegye: a paprika
Töltött paprika, lecsó és pörköltek, paprikás krumpli, gulyásleves, halászlé – a paprika minden hagyományos magyar ételben megtalálható...
Töltött paprika, lecsó és pörköltek, paprikás krumpli, gulyásleves, halászlé – a paprika minden hagyományos magyar ételben megtalálható...
A legtöbb kezdő kertész nem tudja, hogy ténylegesen mennyi vízre van szüksége a kertje megöntözéséhez, ahogy azt sem, mikor a legjobb...
A nyár egyik nagy kedvence a paradicsom, amiből minél többet érdemes eltennünk télire. Összegyűjtöttük a legjobb paradicsom-tartósítási...
A paradicsomot előszeretettel használja a mediterrán konyha, de hazánkban is óriási népszerűségnek örvend. Kedvező élettani hatásai...
Megérkeztek a hűvösebb napok, és a nyirkos reggeleken talán úgy tűnhet, végéhez értek a kertészkedős napok. Valójában azonban októberben...
A tökfélék családja rendkívül színes és változatos. Különleges "egyéniség" valamennyi fajta. Közéjük tartozik az étkezési tök is, amely...
A legősibb tartósítási eljárással, az aszalással az élelmiszerek értékes tápanyagtartalma megőrizhető. Bár kevésbé közismert, a gyümölcsökön...
Bár sokan csak egy újabb „étkezési hóbortnak” tartják, egyre nagyobb azoknak a tábora, akik arra biztatnak, lehetőleg olyan zöldségeket...
Az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt zöldségünk, a paprika Amerikából került Európába. Már őseink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb és szívósabb lesz az átlagnál. Nézzük csak, mi mindenre van jótékony hatással ez a sokszínű zöldség!
Most van a szezonja a diétázók egyik kedvencének, a cukkininek. A tök és az uborka keresztezéséből keletkezett zöldség alacsony kalóriatartalma mellett számos pozitív élettani hatással rendelkezik, emellett nagy előnye az is, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható.
Bár sok érv szól a napozás mellőzése mellett, ha megfelelő időben és mértékkel végezzünk, nem veszélyeztetjük vele az egészségünket. Lehet, hogy meglepő, de bizonyos ételek fogyasztásával is hozzájárulhatunk a szép barna bőr eléréséhez és megőrzéséhez.
A sütőtök igazi őszi csemege, amelynek fogyasztása hihetetlenül egészséges. Akár a húsát, akár a magját iktatjuk be az étrendünkbe, mindenképp jól járunk.
A paradicsom nemcsak finom, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Óriási előnye, hogy egészségre gyakorolt pozitív hatásait hő hatására sem veszíti el, így fogyaszthatjuk bármilyen formában, sőt még pakolásként is használhatjuk.
A hideg idő beköszöntével rendkívül fontos, hogy felkészítsük kerti növényeinket a megváltozott időjárási körülményekhez. A télies időjáráshoz a kétnyári növények és a bogyós gyümölcsök is kiválóan alkalmazkodnak. Ahhoz, hogy a kertünk tavasszal hamar visszanyerje eredeti szépségét, mindenképpen szakszerűen és időben kell elvégezni a szükséges feladatokat.
Az elmúlt hónapok megpróbáltatásai lassan véget érnek - a koronavírus-járvány és az aszályos időszak után, fellendülőben van a városi piac forgalma is. A zöldségek és gyümölcsök mennyisége nem változott, viszont az áruk emelkedett tavalyihoz képest.
A meleg időjárás felgyorsította a fóliában és üvegházakban termesztett növények – káposztafélék, retek, korai sárgarépa, saláta, paprikafélék, paradicsom, kígyóuborka – érését – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Beköszöntött a csillagászati tavasz. A kiskertekben ültetett zöldségek közül előbújt már néhány, de az eddigi hűvösebb időjárás miatt a veteményes kissé megkésett állapotban van. Azonban a szakember szerint nincs ok aggodalomra: ha megjön a jó időjárás, és betartjuk a növények gondozásával kapcsolatos legfontosabb tanácsokat, akkor a zöldségek hamar utolérik magukat!
Drágultak egyes termények a tavalyi árakhoz képest - ez főleg a szélsőséges időjárásnak köszönhető. Az áremelkedés a soproni piacon is kézzel fogható. Az ottani árusok szerint ez még nem tekinthető kirívó emelkedésnek, azt mondják: ügyelnek arra, hogy megfizethető árakkal dolgozzanak - bár azt is hozzáteszik, hogy a termelés költségei is igen magasak.
A januári enyhe időjárásban a természet elkezdett magához térni – a február azonban sajnos nem várt fordulatot hozott. Hideg levegő zúdult be hazánkba, a hőmérő higanyszála sokszor -10 C° alá szökött. Sokakban felmerül a kérdés: milyen hatással volt ez a gyümölcsökre és a zöldségekre? A szakértő szerint a helyzet bizonyos növényeknél sajnos meglehetősen drámai.