Bár az idő még egészen nyárias, a sárguló lombú fák között járva úgy érezhetjük, hogy elérkezett az őszi-téli időszak. Ugyan a kertünkben élő növények ősszel lelassulnak, nekünk azonban még rengeteg tennivalót tartogat az október. A legfontosabb, hogy felkészítsük a kertet, a talajt a télre és a következő évre, hogy tavasszal ismét gazdag hajtást és termést hozzanak a növényeink.
Szedjük fel a késői zöldségeket!
Ne feledkezzünk meg a most beérő zöldségeinkről: a répa, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a kelkáposzta, a fokhagyma és a póréhagyma ilyenkor még hoz termést. Az utolsó babokat is most kell leszednünk, a leveleiket pedig kiválóan felhasználhatjuk a komposztba. Várjunk, míg napos, száraz idő lesz, és akkor ássuk ki a burgonyát. Súroljuk le róla a földet, és hagyjuk száradni, mielőtt zsákokba tesszük, és fagymentes, sötét helyen tároljuk. Felszedhetjük az édesburgonya gumóit is.
Októberben ideje leszedni az utolsó babokat, komposztáljuk a leveleit, a babgyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő gyökérgumó nagyon jó trágya. Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején. A paszternákot viszont még hagyjuk a földben, miután megcsípi a fagy, édesebb lesz. A káposztát is betakaríthatjuk. Kitűnően eláll a fagytól védett raktárban, viszont vigyázzunk, mert a levelek alatt meztelen csiga rejtőzhet. Ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek. Még a fagyok előtt szedjük le a zöldparadicsomot is. Készíthetünk belőle zöldparadicsomos chutney-t, vagy hagyjuk beérni a lakásban. Nyugodtan tárolhatjuk hűvösebb helyen, hogy lassacskán beérjen, viszont meg is sürgethetjük az érési folyamatot, ha egy napos ablakpárkányra tesszük egy tálcára egy érett banán mellé.
Metszésre fel!
Már ősszel elkezdhetjük az alma-, a körte- és a cseresznyefa metszését, de az sem baj, ha a tél elejéig várunk vele. Ha a szamóca beérett, takarítsuk ki az ágyást, vágjuk le a növény felső részét, szedjük le az elszáradt leveleket, és tépjük le az indákat is! A piros- és fekete ribiszkét, valamint az egrest is ilyenkor kell megmetszenünk, és ez a hónap a legkedvezőbb a málna- és szederbokrok gondozására is.
Gondoskodjunk a talajról!
Ahogy az ágyások kezdenek megüresedni, feláshatjuk és megtrágyázhatjuk a földet. Hagyjunk nagyobb földtömböket ásás után, mert a giliszták úgyis szétzúzzák, hogy a trágyához hozzáférhessenek. A talajban levő víz megfagyása, aztán megolvadása tavasszal lazává teszi a talajt, így könnyebb dolgunk lesz. Október és november a legmegfelelőbb hónap, hogy nekilássunk az ásásnak, hogy jó mélyre kerüljön a trágya, és mélyebbé váljon a termőtalajréteg. A jobb minőségű talajba, melynek felásása nem szükséges évente, télire ültethetünk lóbabot, mivel az nagyon jó zöldtrágya.
Ne feledkezzünk meg az új növényekről!
Sokan ebben az időszakban ültetik el a fiatal fákat és cserjéket. Ebben az esetben érdemes figyelni arra, hogy ültetés után jól belocsoljuk őket. Ezt egyébként télen is meg kell tennünk, ne tévesszen meg minket a leesett hó mennyisége. A növényeknek ilyenkor is szüksége van vízpótlásra.
A lehullott levelek és a komposzt jó barátok
Már többször írtunk róla, hogy az avar, a lehullott levelek elégetése már nem opció, viszont mindenki nyerhet vele, ha az őszi ágakat, leveleket, kigyomlált növényeket és a levágott füvet a házi komposztba teszi, mivel így sokkal jobb minőségű trágyát készíthet. Októberben ne feledkezzünk meg a házi komposzt folyamatos mozgatásáról sem!
A komposztládánk hamar megtelhet, ahogy az utolsó termést is betakarítottuk, úgyhogy ez jó alkalom arra is, hogy felgyorsítsuk a bomlási folyamatot. Takarjuk le, inkább legyen nyirkos, mint teljesen átázott, a lényeg, hogy melegben legyen. Ha van fekete nadályunk, tegyük azt is a komposzthoz, hogy beindítsa a bomlást.
Hamarosan kezdenek hullni a levelek, ez pedig értékes forrás lehet számunkra. Ehhez készítsünk elő egy levéltárolót. Egyszerű: szúrjunk négy cöveket a földbe, és rögzítsünk köréje dróthálót. Tömjük meg száraz levelekkel, és hagyjuk állni egy évig. A rakás legalább egyharmadára fog csökkenni, így ahogy hullnak a levelek, halmozhatjuk is bele. Ha olyan csodálatos gépet használunk, amelyik össze is szecskázza a leveleket, megfigyelhetjük, hogy a levelek sokkal hamarabb rothadásnak indulnak.
Októberi vetés, ültetés, kertművelés
Még nem késő kiültetni a dughagymát, mert szívós, jól áttelel, és egy hónappal korábban beérik, mint a tavasszal ültetett. A fokhagymát is elültethetjük most, habár ez még novemberig is várhat. Ha van rá időnk, és az időjárás is kedvez, érdemes most megtenni, mert ki tudja, milyen időre számíthatunk majd novemberben. Távolítsuk el az áttelelő káposztafélékről a sárguló leveleket, mert ezek semmilyen szempontból sincsenek a növény előnyére. Vethetünk saláta- és spenótmagokat is.
Tiszta szerszámok, tiszta kert
Ha eddig nem tettük meg, éppen itt az ideje megtisztítani és élesíteni a kerti szerszámokat. A hidegebb hónapokban valószínűleg nem lesz rájuk szükség, ezért – miután összeszedtünk és elmostunk minden olyan kaspót, cserepet, növénytároló ládát, ami éppen üres és a nyárról megmaradt – tisztán tegyük el azokat tavaszig. Ez azért fontos lépés, mert így megszabadulhatunk azoktól a kártevőktől, amik esetleg ezekben az edényekben vertek volna tanyát, vagy rejtették volna el petéiket, lárváikat. Emellett ezáltal sokkal kevesebb az esélye annak, hogy betegek lesznek a növényeink, ha jövő nyáron már ebbe ültetjük bele őket.
Gondoskodjunk a madarakról!
A költöző madarak mostanra már elrepültek, de ősszel és télen fontos gondolnunk azokra is, akik itthon telelnek. Az etetőket ideje megtölteni, hogy a kis repülő jószágok megszokják, hol találnak élelmet a hűvösebb napokon. A madáretető kihelyezése vagy készítése jó program a madárbarátoknak és a gyerekeknek is.
Források: edenkert.hu, hellovidek.hu
Képek forrása: pixabay