Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök a napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját fedezi. A zöldség élénk narancs színét a karotinoidoknak köszönheti, amelyek közül a béta-karotint a szervezet a látás és a szemek egészségéhez nélkülözhetetlen A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin segít a fertőzések leküzdésében is. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.
A sütőtök magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül laktató étel, miközben kevés kalóriát tartalmaz, ugyanis 94 százaléka víz. Több kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást és az egészséges testsúly fenntartását is. Így jóval többet ehetünk belőle, mint más szénhidrátforrásokból (rizs, burgonya stb.).
A kálium, a C-vitamin, a rostok és az antioxidánsok együttesen járulnak hozzá, hogy a szívünk jobban dolgozzon. A sok C-vitamin növeli a fehérvérsejt-termelést, melynek köszönhetően hatékonyabbá válik az immunrendszerünk, illetve gyorsul a sebek gyógyulása is.
A sütőtökben lévő anitoxidánsok, mint az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket, és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását, védik a bőrt a káros UV-sugárzástól, és segítenek felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával szemben is.
A sütőtök finom, és sokféleképpen variálható. Süteményekbe, pitékbe vagy palacsintába is tehetjük. De jól passzol a sós ételekhez is: a levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek, de a tökmagot külön is felhasználhatjuk. Az olajos magvak ugyanis – így a tökmag is – nagyon gazdagok fitoszterolokban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben a "rossz" koleszterin szintjét. Ezért védik az érrendszerünket, emiatt is kisebb a szívbetegségek veszélye. A tökmagban emellett sok a triptofán nevű aminosav, amely fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben, így a tökmag segíthet átvészelni az őszi, téli melankóliát.
Rozmaringos sütőtök recept:
Hozzávalók: két kisebb körte alakú sütőtök, néhány szál rozmaringág, olaj, margarin.
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, a magjait kiemeljük, és a tököt apró kockákra vágjuk. Az olaj és a margarin keverékében kicsit átpirítjuk, hozzáadjuk a rozmaringot, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük, és annyi levessel öntjük fel, ami körülbelül félig ellepi. Fedő alatt pároljuk puhára. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Képek forrása: pixabay