Származása és elterjedése
A paprikát már az inkák is ismerték és termesztették, őshazája Közép- és Dél-Amerika. Annak ellenére, hogy az első példányokat még Kolumbusz orvosa hozta magával Európába, eleinte csak dísznövényként használták, ugyanis a 16-17. századig az a tévhit élt a köztudatban, hogy mérgező. Ettől kezdve viszont a legtöbb háziasszony konyhájában találkozhatunk vele.
A paprikát minden színben és formában rágcsálhatjuk nyersen, mártogathatjuk szószokba, süthetjük, tölthetjük, kiránthatjuk vagy főzhetjük. Kiváló íze mellett az egészségre is jótékony hatással van. Béta-karotint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, B-, C-, E-vitaminokat és folsavat is tartalmaz.
Gyógynövényként is ősidők óta alkalmazzák, hiszen a paprika csípősségéért felelős kapszaicin fájdalomcsillapító hatású. Mivel közvetlenül a fájdalom helyén fejti ki a hátását, gyakran fájdalomcsillapító krémekben is megtalálható. A kapszaicin segít megszüntetni a migrénes fejfájást és a fogfájást is. Sőt a hajhullás is megelőzhető vele, és az olajos szerek helyett paprikát is használhatunk hajfényesítésre.
A paprika jótékony hatásai közé tartozik továbbá, hogy koleszterincsökkentő hatású, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vérkeringést, segíti a sebgyógyulást, továbbá semlegesíti a szabadgyököket is. A zöldség fogyasztása késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását. Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően nemcsak megelőzhetjük vele az influenzát, de gyorsabb a gyógyulás is, köszönhetően izzasztó hatásának. A paprika enyhíti a torokgyulladást is, és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. A paprikát a kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza. Vérbőség-, keringés- és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszöveterősítő és tisztító hatásának köszönhetően remekül használható narancsbőr kezelésére, striák halványítására, de a sápadt bőrt is élénké teszi.
Magyarországon először a főúri kertekben jelent meg a paprika, s egyes feljegyzések vörös tökbors, törökbors, tatárkabors és pogánybors néven is illették. A paprika elnevezést először 1724-ben említik írásos források. A legvalószínűbb, hogy délszláv és török közvetítéssel érkezett hazánkba. Általánosan ismertté a 18. században vált hazánkban a fűszerpaprika, legelső kiemelkedő termesztési területe Szeged és környéke volt, később Kalocsa és Szentes térségében is egyre népszerűbbé vált. Mára számtalan fajtáját termesztik hazánkban.
A paprika felhasználása
Amikor friss terméket akarunk vásárolni, akkor minden esetben a fajtára jellemző színű paprikát keressük. Fontos szempont, hogy kemény legyen és vastag legyen a héja. A ráncos, fonnyadt paprika egyértelműen nem friss, de ezt jelzi az is, ha a kocsánya elszáradt és nem zöld színű.
A kápia paprika a legjobb grillpaprika. A húsa vastag és kemény, egyedi zamatos íze van, részben magas cukortartalma miatt. Zamatát a sütés még jobban kiemeli. Előnyei közé tartozik, hogy hetekig megőrzi frissességét és vitamintartalmát. A TV paprika étkezési paprikaként terjedt el, de savanyúságok készítéséhez is gyakran használják. Az édes és csípős változatban egyaránt ismert almapaprikát viszont elsősorban savanyítva fogyasztjuk. A pritamin- vagy más nevén paradicsompaprika a különleges típusok közé tartozik, tápanyagokban, színanyagokban és C-vitaminban egyaránt az egyik leggazdagabb fajta, Szent-Györgyi Albert annak idején ilyen paprikából tudta izolálni a C-vitamint is. A sötétzöld pritaminpaprika fokozatosan érik pirossá, s érdekes, hogy először foltokban jelenik meg rajta a pirosság, nem a teljes felületén.
Miről árulkodik a paprika színe?
Mindegyik paprikafajta magas C-vitamin-, kalcium-, foszfor-, kálium- és béta-karotin-tartalmú, ezen felül bioflavonoidokban és provitaminokban gazdag. A zöldség lehet sárga, piros, zöld, barnáslila. Színezőanyagai az úgynevezett karotinoidok, vagyis a béta-karotin, a kapszantin és a kapszorubin. A felsorolt anyagok, ásványi anyagok és vitaminok mennyisége a paprika színétől függ.
A piros paprika fedezi a napi A-vitamin-szükségletet
Már a színe is elárulja, hogy magas a béta-karotin-tartalma. A napi optimális béta-karotin, azaz A-provitamin adagot 150 g paprika tartalmazza. A béta-karotin lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, véd a nappal szemben és erősíti az immunrendszert. Segíti az emésztést, és rendszeres evése mellett garantáltan elkerül bennünket a megfázás vagy a nátha, mivel a piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A piros paprikával rutin is kerül a szervezetbe, amely véd az érszűkülettel és az érelmeszesedéssel szemben. A cink táplálja a hajat és a körmöket. A paprikában levő likopén nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik.
A zöld paprika több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
A paprika zöld színe elárulja, hogy nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, ami a várandós nők esetében kulcsfontosságú a magzat idegrendszerének fejlődése érdekében. A paprikában levő E-vitamin lassítja az öregedést. A zöld paprika vérképző hatású, a kálcium pedig a szilárd, egészséges fogakhoz és csontokhoz elengedhetetlen.
A sárga paprika védi a szemet
A sárga paprikában levő antioxidánsok – a zeaxantin és a lutien – védik a szemünket a szürke hályog kialakulása ellen.
Chili a reuma ellen
A chili paprika kapszaicint tartalmaz, melyből kenőcsöket és fogyókúrás készítményeket készítenek. A chili paprikának gyulladásgátló és analgetikus hatása is van. Enyhíti az izomfájdalmat és a reumát. További jó tulajdonsága, hogy szabályozza a vér cukorszintjét.
Forrás: tesco.hu, vitaricum.hu, wellandfit.hu
Képek forrása: pixabay