A sárgabarack, rózsa- vagy kajszibarack a rózsafélék családjába tartozó, a mandulához hasonló, csak vastagabb húsú csonthéjas. Fája viszonylag könnyen kezelhető; 4-7 méter magasra nő, akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem. Nem minden évben terem egyenletesen.
Őshazája Kína. Latin nevében az "armenica" arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével jutott el Európába, a Földközi-tenger térségéig, majd római vagy török közvetítéssel a hódoltság idején került hazánkba. Melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. A II. világháború előtt az ország összes gyümölcstermésének hatodát adta.
A Kína és Pakisztán határán, a Hindukus-hegységben élő hunza népcsoport tagjai állítólag az általuk kedvelt kajszinak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Egyetlen megtermő gyümölcsüket nagy becsben tartják, az aszalt gyümölccsel édesítenek. Főzőolajukat a kajszi édes magjából hideg préseléssel nyerik, a magbél szárított pora pedig univerzális gyógyszernek számít.
A sárgabarackban található antioxidánsok segítenek a szervezetnek megküzdeni a környezeti toxinok és a napsugárzás káros hatásaival. Egy tanulmány szerint a barack még a répánál is jótékonyabb hatást gyakorol a szemre és a látásra. A gyümölcs ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ami serkenti a szem vérkeringését, ezáltal segít meggátolni a makuladegenerációt. A sárga csemege nemcsak a sejtek energiatartalmát, de élettartalmát is növeli. Elősegíti a vérképzést és képes csökkenteni az asztmás jellegű panaszokat. Kiemelkedően magas benne az A-, C-, B1-, B2-, B17-vitamin. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket, ami késlelteti az időskori látásromlást, rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő, serkenti a máj méregtelenítő működését.
A sárgabarack hasznos niacin- és folsavforrás. Káliumban is rendkívül gazdag, található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. Fontos szerepet tölt be a szövetek és a csontok újjáépítésében. Sok benne a C-vitamin, kutatások szerint pedig azok az emberek, akik sok C-vitaminban dús ételt esznek, kevésbé hajlamosak a szívbetegségre. Magas rosttartalma segít eltávolítani a felesleges koleszterint, ami az artériák egészségére gyakorol jótékony hatást. Nagy szerepet játszik a különféle vírusok és baktériumok okozta fertőzések a leküzdésében.
Kéntartalma jótékony hatással van a bőrünkre, mert simává és fiatalossá alakítja. A sárgabarack káliumtartalma segít a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában. Tíz dekagramm sárgabarack tartalmazza a napi káliumszükségletünk egytizedét.
A sárgabarackban sok a rost – akár frissen, akár aszalt formában fogyasztjuk – már két darab friss gyümölcsben benne van a napi szükséges rostbevitel körülbelül tíz százaléka. Egy szárított barack pedig a napi rostszükségletünk tizenkét százalékát tartalmazza, éppen ezért segíti az emésztést és akadályozza a székrekedés kialakulását. A sárgabarackban nagy mennyiségű pektin van, márpedig ez a rostféle segít abban, hogy az elfogyasztott étel gond nélkül haladjon át az emésztőrendszeren, ezáltal csökkentve a székrekedés kockázatát.
Egy átlagos szem sárgabarack mindössze 17 kalóriát tartalmaz, így kis mennyiségben még a diétázók is bátran fogyaszthatják – magas rosttartalma is ideális nassolnivalóvá teszi. Felhasználása elég sokrétű, így télre is elraktározhatjuk a benne lévő tápanyagokat aszalva, lekvárként vagy akár befőttként is. A sárgabarack aszalt formában segít a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kialakulását is meggátolja. Igyekezzünk hibátlan, barna foltok nélküli szemeket vásárolni. A keményebbek jobban bírják a szállítást és főként befőtt eltevésre alkalmasak, míg a puhákból lekvárt főzhetünk.
A sárgabarackot azonban nemcsak az egészség, de a szépség megőrzésére is használhatjuk.
A barackból és barackmagból készült szépségápolási termékek régóta népszerűek, mivel a gyümölcs rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaz, ami értékes a bőrünk számára. Törjünk péppé két kisebb szem barackot, majd keverjük össze egy kevés natúr joghurttal, de egy pár csepp olívaolajat is tehetünk bele, úgy még jobban táplálja a bőrt. Kenjünk az arcunkra és a nyakunkra, majd tíz perc után langyos vízzel mossuk le – puha és ragyogó lesz tőle az arcbőrünk.
Forrás: hazipatika.com, melodin.hu, sokszinuvidek.24.hu
Képek forrása: pixabay