A birsalma a rózsafélék családjába tartozik. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Közép-Ázsiában, Törökországban és Magyarországon őshonos, szezonja az első hidegek beköszöntétől november végéig tart. Mivel enyhén savanykás, ezért a legtöbben kompótnak vagy befőttnek dolgozzák fel cukrokkal és fűszerekkel kiegészítve, pedig sokkal egészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk. Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek: a rómaiak és a görögök is tisztában voltak azzal, hogy a birsalma segít megelőzni egyes betegségeket, míg egészen a középkorig potencianövelő „szerként” is nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen Vénusz szent gyümölcseként tartották számon.
Segíti az emésztést, méregtelenít
Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet, lassítja annak felszívódását. Kevés cukrot tartalmaz. Nyákoldó hatású, természetes pektinekben gazdag.
Sokoldalú gyümölcs
Igazi kincsestára a jótékony anyagoknak: bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), limonént, katekint, pektint−, valamint A-, B-, C- és P-vitamint. Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését, megóv az őszi szezonális betegségektől: segítségével a nátha, a megfázás és az influenza biztosan nem vesz le a lábunkról, hiszen magas vitamintartalma meggátolja a betegségek kialakulását. Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez, egykor a tuberkolózis kezdeti szakaszában a birsalma fogyasztása számított szinte az egyetlen hatékony gyógymódnak. Gazdag vasban, ami ösztönzi a vörös vérsejtek képződését, mézzel és sárgarépa reszelékkel kiegészítve évezredek óta alkalmazzák vérszegény gyerekek kezelésére.
Utóbbi tulajdonságai magas pektintartalmának köszönhető, ez a szervezet számára emészthetetlen szénhidrát ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, a száraz székletet lággyá és könnyen üríthetővé teszi, a folyékony állagút pedig besűríti, miközben a bélrendszer nyálkahártyáját is síkosítja. Emésztőrendszeri gyulladás, gyomorfekély és IBS (irritábilis bél szindróma) küszködők is nyugodtan fogyaszthatják. Kiváló méregtelenítő, eltávolítja a bélrendszerben felgyülemlett toxikus anyagokat, köztük a nehézfémeket. Mivel akadályozza az epesavak visszaszívódását és ösztönzi az újratermelődésüket – ehhez koleszterinre van szükség–, a birsalma csökkenti a káros LDL koleszterin mennyiségét, egyúttal megemeli a jótékony HDL koleszterin szintjét. Ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések, így az érelmeszesedés, az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát. Szintén a pektin hatására a birsalma kifejezetten hatékony a vastagbélrák elkerülésében, valamint lassítja a cukor felszívódását, így a cukorbetegség kezelésében is segítségünkre lehet. A pektin táplálékul szolgál a jótékony bélbaktériumok számára, ezáltal hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához.
Szívvédő tulajdonságait magas káliumtartalma is erősít, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a birsalma csökkenti a vérnyomást, és javítja vérkeringést. Azoknak, akik túlzottan gyengének érzik magukat, légzési- vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten áldásos lehet napi egy pohárnyi, frissen préselt birsalmalé fogyasztása legalább 30 napon keresztül. A birsalma rostjai gyorsítják az anyagcserét, ezzel járulnak hozzá a fogyókúrák sikeréhez, valamint segítenek elkerülni a bélrendszer gyulladásos és rákos megbetegedéseit. Magas antioxidáns-tartalmának hála, a birsalma hatékonyan veszi fel a harcot a rák, a gyulladások, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, valamint a ráncosodásban, a bőr és általában a sejtek idő előtti öregedésében kulcsszerepet játszó szabadgyökökkel szemben.
Nyersen együk, a fogaknak is jót tesz
Ha nincs étvágyunk, próbáljuk ki a birsalmát, ami szinte biztosan meghozza a kedvünket az evéshez. Édes és finom, ezért pürésítve, darabolva nyugodtan szervírozhatjuk rossz étvágyú gyermekeinknek. A birsalmakenőcs enyhíti a bőrgyulladások – pl. atópiás dermatitisz – tüneteit, valamint feszesíti a bőrt, és elhalványítja a ráncokat.
Hatékony immunerősítők
A birsalmának antioxidáns hatása van, ami erősíti az immunrendszert és megóv a szezonális betegségektől is. Kiváló méregtelenítő, ezért a birsalmateákat rendszeresen fogyasztják azok, akik ki akarják üríteni a felesleges salakanyagokat a szervezetükből. A birslekvár fogyasztása étkezés után nyugtató és kedélyjavító hatású.
Köptető hatás
Köhögés vagy angina esetén a birsalma köptető hatással bír. Forró vízbe reszeljünk egy birsalmát, és azonnal segítséget nyújt. A birsalma leve vízhajtó hatású, ami fertőtlenít, így hatékony hólyaghurut esetén. Vastagbélgyulladás esetén egy remek recept: 20 gramm birsmagot főzzünk meg 2 dl vízben, majd ha elpárolgott a folyadék fele, vegyük le e tűzről, hagyjuk kihűlni, és két adagban fogyasszuk el. A birsalma felveszi a harcot a máj betegségeivel is. A hepatitiszen birsalmalé fogyasztása segíthet, ha pedig hányás is kíséri a betegséget, akkor a birspüré fogyasztása lehet a gyógyír.
Vigyázat! Mellhártyagyulladás és székrekedés esetén a friss birsalma fogyasztásától tartózkodni kell! Ha a birsalma felülete molyhos, fogyasztása ártalmas lehet a hangszálakra.
Mit használnak még fel a termésén kívül?
Nemcsak a termését használják a gyógyításban, hanem a kérgét, a leveleit is és a magját is. A mag nyálkatartalma nagyon gazdag, ezért lágyító, puhító és gyulladáscsökkentő hatása van. Köhögéskor, hörgőgyulladás, hasmenés esetén kiváló. Elég belőlük kis mennyiség is, mondjuk egy rétesbe sütve − képesek megszüntetni a makacs köhögést és az asztmás rohamot. Vérzéscsökkentő hatásait kiaknázhatjuk túlzottan erős menstruáció – dismenorrea − vagy aranyér esetén is.
Birsalmalekvár cukor és tartósítószer nélkül
Hozzávalók: 60 dkg tisztított, feldarabolt birsalma (a kiindulási mennyiség függ a birsalma állapotától), 1 evőkanál citromlé (hogy ne sötétedjen meg), 1 dl víz a pároláshoz
Előkészítés: Az üvegeket tisztára mossuk és kiszárítjuk. Nagyon fontos, hogy jól záródó fedők legyenek, mert tárolás közben nem szabad levegőnek kerülnie a lekvárba, különben megromlik.A gyümölcs felületén levő barnás színű bevonatot ledörzsöljük. A birsalmákat megmossuk. Vágódeszkára téve a gyümölcsöket feldaraboljuk: kivágjuk a magházat és a kukacos részeket, majd szeletekre vágjuk.
Lekvár elkészítése: A feldarabolt birsalmát egy alkalmas méretű lábasba tesszük. A citromlét beleöntjük a vízbe, és az egészet ráöntjük a birsalmára. Erre azért van szükség, mert a birsalma nehezen enged vizet, és víz hozzáadása nélkül leéghetne.Fedő alatt pároljuk 20 percig (ha még nem lenne puha, tovább). A főzővizet leöntjük. (Ezt akár meg is lehet inni.) A megfőtt birsalmát péppé turmixoljuk, majd tovább főzzük 40 percig. Sajnos ez állandó figyelmet és gyakori keverést igényel, mert – mint ahogy minden viszonylag sűrű, pürészerű dolog általában – pöfög és fröcsköl. Még forrón a kitisztított üvegekbe merjük úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött. Az üvegeket lezárjuk, és 5 perce fejre állítjuk. Ezalatt a levegő átbuborékol a lekváron, és sterilizálódik. Egy napra száraz dunsztba tesszük.
Egyesek szerint a legfinomabb almabor készíthető a birsalmából, de a birspálinka is kedvelt az ínyencek körében. Érdemes azonban időnként nyersen is falatozni belőle, hiszen igazi C-vitamin -raktár.
Források: gyogyaszvilag.hu, hazipatika.com, vitalitas-magazin.hu
Képek forrása: pixabay