- Ez a tárlat bemutatja, hogy miképpen készül a sör, milyen fortélyokat alkalmaztak a nagymesterek és arra is kitér, hogy milyen sörfogyasztásai vannak a magyarokanak - tudtuk meg dr. Török Róberttől, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettesétől. - A kultúrtörténeti tárlat célja, hogy ellátogasson hazánkban azokra a helyekre, ahol egykor létezett sörgyár, vagy mind a mai napig működik ilyen - fűzte hozzá.
A szervezők számára egyértelmű volt, hogy Sopronba is el kell hozniuk a tárlatot. - Itt 1895 óta működik ilyen üzem, amely a második generációs sörgyárak közé tartozik - világított rá dr. Török Róbert. - Ez az üzemtulajdonképpen a filoxéravésznek köszönheti létrejöttét. Ugyan a városban a középkorban már ihattak sört és létezhettek kézműves vagy kisüzemi sörfőzdék, mindazonáltal a Soproni Sörgyár alapítása pont azon időszakra tehető, amikor a filoxéravész után az emberek átszoktak a borról a sörre - fejtette ki.
A megnyitón dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója is köszöntötte az érdeklődőket. - Furcsa érzés a kékfrankos fővárosában megnyitni egy ilyen kiállítást, de aggodalomra nincs ok, hiszen jól tudjuk, hogy a söriparnak is tekintélyes kultúrája van Sopronban - emelte ki. - Számos folklór és sajátosan magyaros szokás is fűződik ehhez az italhoz, amelyekkel megismerkedhetünk a kiállítás során - lelkesítette a nagyérdeműt.
- Örülök neki, hogy ismét egy színvonalas, gasztronómiai témájú kiállításoknak ad otthon a Lábasház, nem sokkal a "Gulyáságyú és rohamsisak" című tárlat látogatása után - hangsúlyozta Sass László önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke, aki szintén méltatta a sör és Sopron régre nyúló, szoros kapcsolatát.
A vándorkiállítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, illetve a Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény és Városi Múzeum állította össze. A Lábasházban 2019. november 10-ig lesz megtekinthető a kiállítás, hétfő kivételével naponta 14-18 óráig.