A szeder (Rubus fruticosus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és – a málnával együtt – a szeder (Rubus) nemzetségbe tartozó, évelő, lombhullató, olykor örökzöld indás cserje vagy félcserje gyümölcse. Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja. A szeder fajok igen elterjedt, mérsékeltövi növények. Észak-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában, illetve Ázsia Európához csatlakozó területein vadon is élnek. Csak európai fajokból több mint százat különítettek el.
A hazai szederfélék felismerése nem könnyű feladat, de ez nem is lényeges, hiszen egyetlen részük sem mérgező, és bármelyiknek élvezhetjük az áldásos hatásait.
A fekete szeder nagyon gazdag vitaminokban, illetve ásványi anyagokban. Megtalálható benne többek között az A-, B1-, B6- és a C-vitamin, illetve van benne folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz. A réz és a vas miatt ajánlatos minél többet enniük belőle a vérszegénységben szenvedőknek, a kálium miatt pedig a magas vérnyomással küzdőknek. A gyümölcs az érfalakat is védelmezi, a kalcium pedig a csontokat és a fogakat erősíti.
A fekete szeder rendszeres fogyasztásával felvehetjük a harcot a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegséggel és az elhízással szemben is. A gyümölcsben lévő vegyületek az agyi erekre is pozitív hatást gyakorolnak, így biztosak lehetünk benne, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk, hosszabb ideig megmaradhat jó a memóriánk. A szeder feketés színét a benne lévő antociánok adják, melyek képesek biztosítani a szemünk védelmét és egészségét is.
A fekete szeder nagyon sok pektint, szénhidrátot és rostot tartalmaz, melyek elősegítik az emésztést és rendben tartják a koleszterinszintet. Antioxidáns hatását elsősorban a gyümölcsben található flavonoidoknak köszönheti, melyek erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásúak.
Hogyan érdemes fogyasztani?
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidánstartalmának legnagyobb részét ugyanis a gyümölcshús rejti. A gyümölcslé segít vérszegénység, lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen is. Ám a gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, remek szörp, szederbor, illetve likőr készíthető belőle.
Ha leveléből teát szeretnénk készíteni, május és augusztus között gyűjtsük és szárítsuk az ép leveleket. 1 teáskanálnyi felaprított levelet öntsünk le 2 dl forralt vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.
A szederlevélből készült teát bevethetjük hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak. Vércukorszintcsökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
Szájnyálkahártya-gyulladás esetén gargalizálhatunk is a levelekből készült főzettel, de nehezen gyógyuló sebek vagy fekélyek esetén a főzettel nemcsak gargalizálni, hanem öblögetni is lehet.
Források: elobolygonk.hu, gyogyszernelkul.com, hazipatika.com
Képek forrása: pixabay