A nagy melegben nem is annyira az evésen, mint inkább a folyadékpótláson van a hangsúly. Természetes ugyanis, hogy forróságban az étvágy is csökken, a kimelegedett szervezet arra koncentrál, hogy minél jobban szabályozza a test hőmérsékletét, ilyenkor pedig megterhelő lehet az emésztés is. Nem véletlenül kívánjuk kevésbé a nehéz, zsíros ételeket, de persze mindig vannak kivételek, akiknek hőségben is jólesik egy velős pirítós. Ezért is nyúlunk a könnyű, lédús ételek után, a nyár sokaknál a saláták, hűvös tökfőzelékek, jéghideg görögdinnyék ideje.
Alapvetően tehát azok az ételek kerülnek középpontba, amelyek nemcsak könnyen emészthetők, de a víztartalmuk is magas. Természetesen az édességek továbbra is jelen vannak az étrendünkben, ilyenkor azonban nem árt, ha sütés nélkül készülnek a finomságok. Népszerűek ilyenkor a szezonális gyümölcsök és édességek, a kukoricára, a dinnyére vagy barackra szó szerint egész évben éhezünk, ezekből igyekszünk minél gyakrabban falatozni, mert hamar elillan a meleg évszak, és akkor majd visszasírjuk azokat.
Szinte mindenki hallotta már, hogy ilyenkor érdemes csökkenteni a koffeinbevitelt is, legyen akár kávé, tea vagy energiaital formájában, mivel a koffein vízhajtó hatású, ami kánikulában nem a legszerencsésebb. Épp elég vizet veszítünk az izzadással, ezért kell pótolni és lehetőleg növelni a folyadékbevitelt. Az izzadás egyébként az egyik leghasznosabb dolog, amit nyáron a szervezet tehet, hogy lehűtse magát a bőrön keresztül. Ezért is alakulhatott ki a legtöbb arab országban, ahol huzamosabb ideig van igazán nagy hőség, hogy jeges italok vagy üdítők helyett meleg teát fogyasztanak. Ez gyakran zöldtea, de az egyik legjobb hűsítő a meleg mentatea: a fodormenta gyengébb főzetet ad, a borsmenta aromás, frissítő hatású, fűszeresebb.
A meleg teáknál – csakúgy, mint a fűszeres vagy csípős ételeknél – a testhőmérséklet megemelkedik, ezért kompenzál a szervezetünk izzadással. A frissítő érzet nemcsak a testhőmérséklet szabályozása miatt fontos, hanem jól is esik.
Az egyik legjobb módszer a felfrissülésre, ha többféle zöldfűszert használunk. A fás szárú zöldfűszerek kevésbé alkalmasak erre, a lágyszárúakban azonban bízhatunk: az említett menta mellett a tárkony, a bazsalikom, sőt még a zsenge kakukkfű (különösen a citromos változata) kifejezetten üdítő a nagy melegben.
A menta tehát kézenfekvő megoldás, azért is, mert nyáron sokaknál szinte gyomnövény módjára burjánzik a kertben. Könnyen nevelhető cserépben is, úgyhogy érdemes beszerezni, és akár balkonládában nevelgetni. Ugyanez igaz a bazsalikomra is, amelyből nemcsak a legelterjedtebb fajtát (Ocimum basilicum) lehet könnyen gondozni: fűszeresebb testvérét, a thai bazsalikomot az is tudja termeszteni, akinél egy cserepes virág sem él meg.
A bazsalikom remekül illik a savanykás gyümölcsökhöz, például a málnához, a ribizlikhez, de egy egyszerű citrusos limonádét is feldob – lime-héjjal ízesítve még fűszeresebb lesz. A magyar konyhában kevésbé használt tárkonyt (ismert még sárkányfű néven, latinul Artemisia dracunculus) szintén a savanykás ízéről lehet azonosítani: belsőségekhez különösen jól illik ánizsos aromájával, lehet könnyű levesek (például zöldbab) vagy főzelékek kiegészítője, de jó barátja a bogyós gyümölcsöknek is.
A zöldfűszerek igen széles skáláján lehet zongorázni és tobzódni a nyári alapanyagokban, és még hol vannak a barackok, szilvák kakukkfűvel, rozmaringgal, korianderrel! Kánikulában is van mire készülni, csak a vízfogyasztást ne felejtsük el!
Mentatea: Szerencsére a mentatea nagyon egyszerű, nyáron amúgy sincs sok kedve az embernek a konyhában állni. 3-4 dl vizet forrósítsunk fel, de ne forraljuk! 65-70 °C az ideális hőmérséklet. Tegyünk hozzá 1-2 marék friss mentalevelet, lefedve hagyjuk 10-15 percet pihenni. Szűrjük le, ízlés szerint édesítsük, illetve adjunk hozzá lime- vagy citromlevet frissítésnek. Fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen, ha pedig cifráznánk, adjunk hozzá friss tárkonyt, kakukkfüvet vagy bazsalikomot is.
Forrás: magyarkonyhaonline.hu, sobors.hu
Képek forrása: pixabay