Október 11-én, pénteken nyílt meg a „Menzán innen – Menzán túl: titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben” című vándorkiállítás Sopronban, a Lábasházban.
A tárlat az intézményi étkeztetés történetét mutatja be egészen a népkonyháktól napjainkig. Az iskoláskorú gyermekek közel fele az oktatási intézményekben ebédel hosszú évtizedek óta, így sokak számára nem ismeretlen a menza fogalma. Ugyan kiállítás formájában ritkán találkozhatunk ezzel a témával, de sok kellemes és kellemetlen emléket őrizhetünk róla. A tárlat a friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is. A kiállítást dr. Török Róbert, az MKVM főigazgatója nyitotta meg.
A megnyitón Filep Márk önkormányzati képviselő is jelen volt.
Gyerekkoromban a nagymamám nagyon finomakat főzött otthon, ebből kifolyólag nem sokáig voltam menzás, de van róla néhány emlékem. Számomra azokat a soproni gyermekéveket hozza vissza, amelyek utánozhatatlanok. Azt a szeretetteljes közeget, amit a várostól kaptam, azt a menzán keresztül is megkaptam, és most ezzel a kiállítással is elém tárul.
A rendszeres táplálkozás ugyanolyan fontos a gyermekek fejlődése szempontjából, mint a testmozgás: jobban teljesítenek az iskolában, és eredményesebbek a sportban is. A közös étkezés a társas kapcsolatok kialakításában is segít, ami szintén szükséges a sikeres felnőtt élethez.
Három előadást is tervezünk a kiállításhoz kapcsolódóan, melyek mindegyike a szocialista korszak fogyasztási szokásairól, életminőségéről szól majd. A három előadó Valuch Tibor történész, Bolodár Zoltán fotógyűjtemény-kezelő és jómagam leszünk
- tudtuk meg dr. Tóth Imrétől, a Soproni Múzeum igazgatójától.
A kiállítás október 11. és október 27. között keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható, illetve október 27. és december 1. között keddtől vasárnapig 14 és 18 óra között.