Egyre szélesebb körben ismert, hogy vannak hűsítő és melegítő hatású ételek, italok és fűszerek. Érdemes egy kicsit megismerni őket, akár tesztelgetni is a hatásukat, hogy saját tapasztalataink alapján eldönthessük, nekünk melyik válik be leginkább, milyen ízeket tudunk a legjobban beilleszteni az ízlésvilágunkba, a menüinkbe.
Érdemes olajos magvakat is fogyasztanunk a melegítő hatás kedvéért: diót, mogyoróféléket, de ide tartozik a gesztenye is. A zöldségek közül a cékla, a káposzta, a sütőtök és a hagyma ajánlott elsősorban, de a hüvelyeseket – a babot, a lencsét – is beilleszthetjük az étrendünkbe a téli napokon. A legmelegítőbb fűszerek a fahéj, az ánizs, a csillagánizs, a kardamom, a curry, a chili, a pirospaprika, a gyömbér, a szegfűszeg, a szerecsendió, a fekete bors, a kurkuma és a fokhagyma. Ezek nagy részét használjuk is a téli ételekben és italokban, anélkül, hogy tudnánk a melegítő hatásukról.
A forró teát is gazdagíthatjuk egy kevés rummal, ha szeretnénk fokozni a hatékonyságát. Az sem meglepő, hogy a pörkölt, a sütött, a párolt, a pirított ételek ugyancsak melegítő hatásúak. A nyers és hideg ételek ezzel szemben inkább hűsítőek.
Hideg időben nem ajánlott a déligyümölcsök fogyasztása, mivel ezek hűsítenek, hiszen a származási helyükön épp ezt a szerepet töltik be. Ez persze nem jelenti azt, hogy mondjunk le télen a citrusfélékről vagy az ananászról, de ezeket inkább olyankor fogyasszuk, amikor nem indulunk neki a szélfútta utaknak, vagy próbáljuk ellensúlyozni a hűtő hatásukat fűszerekkel. A tejtermékek – a joghurt és a kefir – is inkább hűsítő hatásúak. A zsírosabb tejszín vagy a különféle sajtok viszont melegítő hatással vannak a szervezetünkre, főleg, ha fűszeres ételekbe tesszük őket. Nagy téli hidegben érdemes kerülni a hűtő hatású fűszereket is. Tipikusan ilyen a menta, a citromfű, valamint a koriander.
A hideg a szervezetünk munkáját igencsak nehezíti. Ezért is fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket, tartsuk edzésben, támogassuk. Adjunk neki segítséget. Télen a tüdő és a vese mozgástere beszűkül. Mindkét szervünk szerepet játszik a vízháztartásban. Fontos a bevitt folyadék mennyisége, minősége. Ilyenkor azonban nehéz eltalálni, mennyi az, ami elég. A vese az energiamaximumán dolgozik, próbál minden felesleges folyadéktól megszabadulni, hogy a hidegben a szervezetet védje. Ha keveset iszunk, akkor is gyakrabban járunk pisilni. Ha erre még megemeljük a folyadékbevitelt, akkor kiütjük a vesénket, vagyis könnyebben felfázunk. Ugyanakkor folyadékra mégiscsak szükség van, mert nem száradhatunk ki. De akkor mennyit is? Próbáljunk meg figyelni a belső igényünkre. Annyit igyunk, amennyi jól esik, és ne annyit, amennyit előírnak. Arra pedig figyeljünk oda, hogy mit.
Citromos gyömbértea
Kiváló melegítő, vitaminnal teli, és nem utolsósorban betegségmegelőző hatású.
Elkészítése: Forraljunk fel egy bögrényi vizet, majd reszeljünk vagy szeleteljetek bele friss gyömbért. Fedjük le 10 percre az egészet, hogy a fűszernövény jól ki tudja engedni a zamatát. Ezután tegyünk az italba két karika citromot, és ízlés szerint fogyasszuk édesítve vagy anélkül!
Tejes melegítő tea
Kellemes fűszeres, csípős és felmelegít. A fűszerek megvédenek minket a fertőzésektől.
Hozzávalók: 1 tk fekete tea, ujjnyi vastag gyömbér szelet (szárított gyömbér 1 tk); 0,5 kiskanál chili paprika, 1 tk kurkuma, 1 tk yogi tea (fahéj, kardamom, bors, gyömbér, szegfűszeg)
Elkészítés: Az összetevőket összekeverjük, és a keverékből 2 teáskanálnyi mennyiséget 3 dl tejhez teszünk. Felmelegítjük, főzzük 5 percig, majd leszűrjük. Mézzel ízesíthetjük.
Illatos forralt bor gyümölcsökkel
Elkészítés: Egy üveg félédes vagy édes vörösbort öntsünk ki egy lábasba, ezután adjunk hozzá ugyanennyi vizet és ízlés szerint kristálycukrot vagy édesítőszert. Tegyük fel főni, majd jöhet hozzá 3-4 darab egész fahéj, valamint nagyjából 2 teáskanálnyi egész szegfűszeg. Amíg melegszik az ital, kockázzunk fel egy fél narancsot és egy fél citromot, végül ezeket is rakjuk bele a gőzölgő nedűbe. Forraljuk fel az egészet! Megbolondíthatjuk almával, szederrel.
Habos forró csokoládé
Mennyei, kényeztető, a lazítás igazi élményét adja.
Elkszítés: 100 g étcsokoládét tegyünk egy kisebb lábasba, öntsünk rá 3 dl tejet, majd kezdjük el melegíteni. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk meg a csokit, majd amikor már teljesen eloszlott a tejben, adjunk hozzá 2 dl habtejszínt. Ismételt kevergetés mellett forrósítsuk fel az italt, de figyeljünk arra, hogy ne forrjon teljesen fel! Mindössze 10 perc alatt elkészíthető ez a mennyi finomság, amit aztán érdemes tejszínhabbal megkoronázni.
Forrás: anapfenyillata.hu, kronikaonline.ro, noklapja.hu
Képek forrása: pixabay