Az illóolajok használatának egyik legegyszerűbb módja, ha pár cseppet a kerámia párologtató vizébe cseppentünk. Ezáltal hő hatására a légtérbe kerülnek az illóolajok, melyek kellemes hangulatot adnak a térnek, adott esetben fertőtlenítik a levegőt, megnyugtatnak. Ez már csak attól függ, hogy milyen illóolajat választunk. Egy hagyományos száraz, illóolajmécseses kerámia párologtató nagyon hangulatos tud lenni, de az alábbiakban leírtak miatt óvatosan használjuk!
Sőt, a megégetése egyenesen káros is lehet a szervezetünkre, mivel toxikus vegyületekké alakulhat át. A kerámia párologtató emellett nyílt láng használata miatt kimondottan tűzveszélyes, elpattanhat hő hatására, ha elfogy a tálkájából a víz, és a teamécses továbbra is égve marad alatta.
A biztonságos párologtatás érdekében ajánlott inkább az aroma diffúzor használata, ami egy olyan párologtató készülék, ami ultrahangos technológiával frissíti a levegőt, és gondoskodik a stresszoldásról, fertőtlenítésről is. Ez a leghatékonyabb eszköz az illóolaj-molekulák szétoszlatására egy adott térben. Ezek a készülékek egyre gyakrabban előfordulnak minden háztartásban, mivel nagyon hasznos eszközei az aromaterápiának, és lakásunk díszeként is funkcionálhatnak. Az ultrahangos technológiával működő készüléket víz és illóolaj keverékével használhatjuk teljes biztonsággal.
Mik az illóolajok?
Az illóolajok a növények által előállított természetes anyagok, melyek szerves anyagokból állnak, például alkoholok, észterek, ketonok vagy terpének. Olajos konzisztenciájúak és maradványok nélkül elpárolognak. Minden illóolajban közös az intenzív illat, melyet párologtatás közben adnak ki.
Mi az aromaterápia?
Az illatoknak ugyanis nagyon komoly hatása van a szervezetünkre, a lelkiállapotunkra, a hangulatunkra vagy éppen a szellemi képességeinkre. Az illóolajokat évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, rituálékhoz vagy éppen spirituális célokra (gondoljunk csak a tömjénre vagy az egyiptomiak mumifikációs eljárása során használt illatos növényekre). Az illóolajok hatékonyak különböző betegségek ellen. A növények illóolajokat állítanak elő, hogy vonzzák a rovarokat vagy elriasszák a kártevőket, és így megvédjék a növényt a betegségektől. Ezek a hatások emberek számára is hasznosak. Az olajok közvetlenül a bőrön vagy a gyomor-bél traktuson keresztül jutnak be a testbe. Az illóolajokat többféle formában is alkalmazhatjuk: illatosíthatjuk vele a szobát (például párologtató segítségével), belélegezhetjük közvetlenül (forró vízbe csepegtetve), de helyileg is alkalmazhatjuk, krémekbe, olajokba keverve, fürdőként alkalmazva. Az aromaterápia során felhasznált alapanyagok közé tartoznak az illóolajok, a hordozóolajok, a különböző növényi kivonatok.
Hogyan működik az aromaterápia?
Hogy pontosan mitől működik az aromaterápia, még nem tudták feltérképezni a szakemberek. Az egyik elképzelés szerint a szaglás és az agy bizonyos részei, például az amygdala és a hippokampusz között nagyon szoros a kapcsolat. Ezek az agyi területek befolyásolják például az érzelmeket vagy a memóriánkat, emlékeinket. Ha valamilyen illóolajat alkalmazunk, az abban található molekulák stimulálhatják az agy ezen területeit, ez pedig hatással lehet a fizikai, lelki, szellemi egészségünkre. Más elméletek szerint az illóolajokban található molekulák úgy viselkednek, mint a hormonok vagy az enzimek. Az illóolajok helyi használata során pedig a vegyületek a bőrön keresztül is felszívódnak.
Milyen hatóanyagok vannak a gyógynövényekben?
Az aromaterápiát nagyon hatékonyan alkalmazhatjuk a hangulatunk javítására, a stressz és a szorongás csökkentésére, a koncentráció és a memória hatékonyabbá tételére. A várandós kismamáknál bizonyos illóolajok alkalmazása csökkentheti a félelmeket, növelheti a testtudatot, és a vajúdás alatti fájdalmak ellen is hatásos lehet. Az illóolajokkal való masszírozás két irányból is hathat, hiszen az illatok gyógyító erejét a masszázs hatásával egészíti ki, és nagyon kellemesen ellazít, megnyugtat.
Az aromaterápiában két alapvető szabályt kell betartani:
Konzultáljunk aromaterapeutánkkal mielőtt az olajokat belsőlleg használnánk. (Az olajokat soha ne adjuk ételekhez és italokhoz, mindig hígítsuk fel például szirupban, mézben, vagy olívaolajban a túladagolás elkerülése érdekében).
Források: hazipatika.com, ogyik.hu
Képek forrása: pixabay