Évszaktól függetlenül fontos a vízfogyasztás, de kánikulában különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra. Naponta átlagosan minimum 1,5-2 liternyi mennyiség javasolt, ami testsúlytól függően változhat.
– hívta fel a figyelmet Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa, majd hozzátette: szomjoltásra elsősorban a tiszta víz javasolt. Alkalomszerűen fogyaszthatók cukormentes zöldség- és gyümölcslevek, de kalóriatartalmuk miatt érdemes feles higításban inni őket. A szervezet folyadékigényének kielégítését segíti a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás is.
Az étkezésre rátérve a szakember elmondta, mindig a szezonálisan elérhető alapanyagokból állítsuk össze az étrendünket, így változatos, vitaminokban gazdag fogásokat készíthetünk. Napi szinten 15-20 dkg mennyiségű zöldség, illetve gyümölcs fogyasztása javasolt, ami lehet ebéd utáni befejező fogás vagy kisétkezés is.
A nyári hőségben szívesen választunk hűsítő finomságokat is. Az étrendbe alkalomszerűen belefér a fagylalt fogyasztása is, de ugyanilyen üdítőek lehetnek a kisebb kalóriatartalmú, behűtött gyümölcsök is. Pár szem lefagyasztott bogyós gyümölccsel például hűsíthetjük az italunkat, majd ezeket a végén csemegeként elfogyaszthatjuk.
A nyaraláskor jellemzően rendszertelenebbül étkezünk, sokszor korábban nem fogyasztott élelmiszereket is kipróbálunk. Arra kell ügyelnünk, hogy a szélsőségektől tartózkodjunk, étkezésnél pedig figyeljünk a higiénés előírások betartására. Ugyanakkor ne vonjunk meg mindent magunktól, hiszen az út teljességéhez, az adott közeg és étkezési kultúra megismeréséhez hozzátartozik, hogy kipróbáljunk számunkra új ételeket.
– osztotta meg tapasztalatait Nagy Krisztina.
Képek forrása: Pixabay