| 2024. július. 19. | 1 perc olvasás

1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel kulturális programsorozat indul

Sopronban jelentette be az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című projektet pénteken Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter. „Magyarnak lenni büszkeség, kiváltság, de egyben küldetés is” – ezt erősíti ez a most induló programsorozat. A sajtótájékoztatón a város részéről jelen volt dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.

fotó: Griechisch Tamás
Korábban is volt rá példa, hogy Sopronból jelentős dolgok indultak útjára. Gondoljunk csak arra, hogy a Modern Városok Program is 2015-ben ebből a városból indult el, ami nyomott hagyott a vidéki Magyarországon. Ez a most induló program reméljünk, hogy maradandó élményeket nyújt majd a magyar embereknek

– fogalmazott a városvezető.

Július 1-jével Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek jegyében féléves útjára indul a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat is.

Ennek célja, hogy egy országos turné keretében, a kultúrstratégiai intézményeinkkel közösen ünnepelje kulturális, történelmi örökségeinket, hagyományainkat, és bemutassa azokat az értékeinket, amelyekre büszkék lehetünk.  Éljünk magyarként bárhol, a Kárpát-medencén innen és túl. Mindazt, amit mi, magyarok adtunk a világnak, Európának és benne az Uniónak, legyen szó – a teljesség igénye nélkül – művészetekről, innovációról, sportokról, gasztronómiáról.

fotó: Griechisch Tamás
1100 éve Európa közepén és szívében. A közös nemzettudatunkban Sopron a leghűségesebb város. A soproni emberek azok, akik 1921. december 14-én úgy döntöttek, hogy magyarként Magyarországhoz kívánnak tartozni és a magyar nemzetet szeretnék erősíteni. A másik kiemelt szimbolikája Sopronnak a 20 éve az unióban, amely a Páneurópai Piknik nélkül nem lenne. Ez az, ami szintén a magyarság és a magyar nemzet európai küldetését húzza alá

- mondta Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kultúrstratégiai intézmények 19 vármegye 19 programjához csatlakozva mutatják be a magyar kultúra szépségét, kiválóságait és mindazt, ami magyarrá tesz.

fotó: Griechisch Tamás
A programsorozat augusztus 10-én indul Székesfehérváron, a második állomás pedig Sopron lesz, a Páneurópai Piknikhez kapcsolódva.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek