-Borász családba születtem és nőttem fel, tíz évesen azt gondoltam, hogy mindenki tud szőlőt oltani és kacsozni – meséli Horváth József, egy fertőrákosi étterem és borászat tulajdonosa és konyhafőnöke – Természetesen nem szerettem a szőlőbe járni, inkább csavarogtam, motoroztam volna. Amikor eljött a pályaválasztás ideje, tele voltam kérdőjelekkel. Végül a vendéglátás mellett döntöttem. Sok-sok évig dolgoztam benne úgy, hogy nem láttam a szépségét, ezért több helyen próbáltam szerencsét, míg végre elhatároztam: nem a szakmámat változtatom meg, hanem a hozzáállásomat.
1992-ben Józsi a családi házukból kezdte el építeni az éttermét, és két év alatt kész is lett. Minden egyes tárgyban benne van a szíve-lelke: még az asztalok lábául szolgáló fatörzseket is maga vágta ki, a szobrokat saját kezűleg faragta.
-1994-ben nyílt éttermünkben és borászatunkban is az az alapfilozófia, hogy nem szeretnénk semmiféle elvárásnak megfelelni – folytatja Horváth József. – Nem figyelem, hogy mit igényel a piac, vagy hogy mi a trendi. Egyszerűen csak mindent meghagyok a természetes szépségében, ízében; fontosnak tartom a nyersanyagok tiszteletét, a természet iránti alázatot tükrözi az étlapunk és az italkínálatunk is.
Június a szőlővirágzás hónapja. A szőlészek, borászok alig várják, hogy a szőlőtőkéken a rügyek kipattanjanak és nyílni kezdjenek, felbecsülik, hogy a szezonban milyen termés várható. A virágzatok a tőke hajtásain képződnek, bár különleges évjáratokban a törzsön is megjelenhetnek. Ez akkor fordul elő, amikor az előző évben, a szőlővirágzás időszakában bőséges napfény segítette a kéreg alatt meghúzódó rejtett rügyek termékenységét. A virágzatok fejlődése nincs szoros összefüggésben a rügyfakadással. Ha a rügy gyorsan kifakad, akkor a virágkezdemények még fejletlenek, mert nincs elég idő a kialakulásukhoz. A lassan fakadó rügyekben a virágkezdemények már fejlettebbek, differenciáltabbak. A hajtásnövekedéssel együtt a virágok is május végére, június elejére kifejlődnek, ivaréretté válnak. Megtermékenyülésük után szép fürtű gyümölcsök, rajtuk változatos bogyók fejlődnek. A szőlővirágzás a szőlőnövény legnagyszerűbb életszakasza, ilyenkor minden energiájával a gyümölcsökre összpontosít. Friss és üde illat lengi be a szőlőültetvényeket, a borászok pedig szívesen megmutatják virágzó birtokaikat.
A népi megfigyelés többnyire tömör bölcsességeket tartalmaz, ahogy az a ballada is, melyet Kodály Zoltán a Nyitra-vidéken talált:
A virágok vetélkedése
A búzamezőben
Háromféle virág,
A legelső virág
A szép búzavirág.
A második virág
A szép szőlővirág,
A harmadik virág
A szép szekfűvirág.
Felele nékiek
A szép búzavirág,
-Szebb vagyok, jobb vagyok
Annyival náladnál,
Mert ingemet visznek
Az oltári helyre,
Ott ingem neveznek
Jézus szent testinek.
Felele nékiek
A szép szőllővirág:
– Szebb vagyok, jobb vagyok
Annyival náladnál,
Mert ingemet visznek
Az oltár szegibe,
Ott ingem neveznek
Jézus szent vérinek.
Felel nékiek
A szép szekfűvirág:
– Szebb vagyok, s jobb vagyok
Annyival náladnál,
Mert ingem leszednek,
Koszorúba kötnek,
Legények, leányok
Kalapjukba tesznek.
– Nálunk nincs kóla, Fanta és Sprite, csak frissen facsart gyümölcslevek és szörpök, melyeket természetesen mi magunk készítünk a feleségemmel – folytatja Horváth József. – 27 évvel ezelőtt kezdtünk mindenből szörpöt készíteni, ami illatos és ehető. Van nálunk bodza-, málna-, eper-, sőt ibolya- és rózsaszörp is. Azt viszont kevesen tudják, hogy szőlővirágból is isteni szörpöt lehet előállítani. Mindenfajta szőlőnek más az illata, ennek megfelelően a belőlük készült szörpöknek is. A vadszőlőnek például annyira szerteágazó az illata, hogy az szinte feldolgozhatatlan.
A szőlővirágból készült szörp elkészítési módja ugyanaz, mint az összes többié: kell hozzá egy alap, majd abba beáztatjuk a virágokat. Ahogy a virágokat is meg szokás ritkítani, hogy gazdagabb legyen a termés, úgy a zöldszüret alkalmával a tőkéket is, hogy jobban beérhessenek a fürtök, ezáltal pedig jobb minőségű bor születhessen. Az ilyenkor levágott fürtöket sem dobják ki, hanem felhasználják: így születik a verjus, azaz zöld lé, ami az éretlen bogyókból préselt levet jelenti, és tökéletesen helyettesíti a citromot.
-A legbüszkébb a fiamra vagyok, Mátéra, aki most 16 éves. Róla kapta a nevét az egyik borom, a Máté Cuvée. Meggyőződésem, hogy a világ legjobb borvidéke a soproni, jó bornak pedig azt tartom, ami azt a területet tükrözi, ahol megszületett.