Befejeződött a szüret a Soproni Borvidéken. A pincészetekben ilyenkor a borkészítés legfontosabb folyamata az erjesztés zajlik. Az acéltartályos erjesztés során - a hordós érlelésű borokkal szemben - zárt rendszerben, a levegő teljes kizárásával, hűtött körülmények között, acéltartályokban készül a bor.
- Nálunk most jön le a seprőről a bor, nem siettetjük az erjedési folyamatokat, és nem siettetjük a bor életét sem. A seprő az erjedés végén a hordó, tartály alján összegyűlt, elhalt élesztősejtekből álló üledék. A seprő jellegzetes ízekkel, krémes szerkezettel gazdagíthatja a bort, valamint természetes antioxidáns hatása révén annak frissességét is segít megőrizni. A borokat tulajdonság és analitika szerint is párosítjuk. Jelenleg minden bor átlátszó és zavaros állapotban van, és valamikor december vége január vége fele kapják meg az első tisztító szűréseket - tudtuk meg Magyar Dezsőtől a Lővér Pince borászától.
A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, és balesetet okozzon a gáz.
-A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda is szén-dioxid-érzékelőt felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni - figyelmeztetett a mustgáz veszélyeire Magyar Dezső, borász.
A szakember idén a közepes mennyiségű termés ellenére, kiváló minőségű borokra számít.