November 11-e, azaz Szent Márton napja az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még szabad jókat falatozni, illetve mulatságokat tartani. Ilyenkor a legfinomabb a liba húsa, így a hagyomány szerint novembert a lúdpecsenye hónapjának is nevezik.
Az asztalról vidékünkön sem hiányozhat a hagyományos libafogás és az újbor sem. Csiszár Sándor, a Fehér Rózsa Étterem üzletvezetője elárulta, hogy a liba legfinomabb részei a mell- és a combfalatok, amiket leginkább sütni szoktak. Különféle elkészítési változatok ismertek, a legnépszerűbbek viszont azok a sült libacombok és libamellek, amiket hagymás törtburgonyával és párolt káposztával szoktak tálalni. Mi ezt ki szoktuk egészíteni rántott libamájjal, illetve idén diós-mézes párolt körtével – fogalmazott Csiszár Sándor.
A tökéletes sült libacomb titkát nem sikerült megtudni, de érdemes megjegyezni, hogy a finom, omlós sültek egyik fortélya a nem túl magas hőfokon történő lassú sütés, továbbá kulináris szempontból nagy jelentőséggel bírnak a különleges fűszerek is.
Fotók: Máthé Alexandra