A helytelen szokások, mint például az egyoldalú táplálkozás, a kóros diétázás, a káros szenvedélyek vagy a téli időszakban gyakori betegségek is elősegíthetik a vitaminhiány kialakulását.
– hangsúlyozta Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa, aki a változatos étrend megtervezését segítő gyakorlati tanácsait is megosztotta:
Nagy hangsúlyt kell fektetni a zöldségfogyasztásra is, a 3 főétkezésnél a tányéron lévő ételmennyiség felét a zöldségek tegyék ki. Reggeli és vacsora mellé választhatunk a primőr zöldségek közül (paprika, paradicsom, uborka, retek, salátalevél, újhagyma stb.). Az ebédet pedig érdemes úgy megtervezni, hogy hetente legalább négyszer legyen zöldséges étel. Egy-két alkalommal fogyasszunk valamilyen főzeléket, egyszer válasszunk a száraz hüvelyesek közül és egyszer ehetjük a zöldségeket rakott vagy töltött formában is. A hét további 3 napján köretként fogyaszthatunk rizst vagy más gabonafélét, burgonyát, tésztát.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F20250320%2FVithianya_2025_vithin_nagy1%2520%25281%2529.jpg)
Nagy Krisztina hozzátette, hogy a vitaminok pótlása mellett nem feledkezhetünk meg az ásványi anyagok megfelelő beviteléről sem, hiszek ezek is elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez:
Az olajos magvak rendszeres fogyasztása ugyancsak az ásványi anyagok pótlását segíti. Alapszabály, hogy mindig a natúr fajtákat válasszuk. A hazánkban népszerű dió, mák, és napraforgómag mellett nagyon jótékony hatásai vannak a kevésbé ismert típusoknak is (lenmag, kesudió, makadámdió). A brazil dióról például kevesen tudják, hogy magas a szeléntartalma. Ennek az ásványi anyagnak a rendszeres fogyasztása a régiónkban nagyon gyakori Hashimoto-pajzsmirigybetegség előrehaladását is lassítani tudja. Az olajos magvak további előnye, hogy megfelelő arányban tartalmazzák a zsírban oldódó vitaminokat (D, E, K, A) és az ásványi anyagokat. Mivel magas a kalóriatartalmuk, elegendő pár szem fogyasztása is.
– összegezte az elhangzottakat a szakember.