Bizonyos krónikus állapotoktól eltekintve, szervezetünk vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással, egyéb étrendkiegészítők nélkül is fedezni tudjuk – hangsúlyozta Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa.
A változatos étrend megtervezését segítő gyakorlati tanácsait is megosztotta:
Ugyanígy nagy hangsúlyt kell fektetni a zöldségfogyasztásra is. A 3 főétkezésnél a tányéron lévő ételmennyiség felét a zöldségek tegyék ki. Reggeli és vacsora mellé választhatunk a primőr zöldségek közül (paprika, paradicsom, uborka, retek, salátalevél, újhagyma stb.). Az ebédet pedig érdemes úgy megtervezni, hogy hetente legalább négyszer legyen zöldséges étel. Egy-két alkalommal fogyasszunk valamilyen főzeléket, egyszer válasszunk a száraz hüvelyesek közül és egyszer ehetjük a zöldségeket rakott vagy töltött formában is. A hét további 3 napján köretként fogyaszthatunk rizst vagy más gabonafélét, burgonyát, tésztát – tette hozzá a dietetikus.
– sorolta Nagy Krisztina, majd hozzátette, hogy a vitaminok pótlása mellett nem feledkezhetünk meg az ásványi anyagok megfelelő beviteléről sem, hiszek ezek is elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.
A nyomelemek megfelelő pótlásának kulcsa szintén a változatosságban rejlik. A reggelire és vacsorára fogyasztott kenyérfeltétek közül a húskészítmények mellett tojást, különféle zöldségkrémeket, tejtermékeket (körözöttet, kefírt, cottage cheese-t) is fogyasszunk. Ezek kiválóan segítik a kalcium és a fehérje pótlását, az izmok épülését.
Az olajos magvak rendszeres fogyasztása ugyancsak az ásványi anyagok pótlását segíti. Alapszabály, hogy mindig a natúr fajtákat válasszuk. A hazánkban népszerű dió, mák, és napraforgómag mellett nagyon jótékony hatásai vannak a kevésbé ismert típusoknak is (lenmag, kesudió, makadámdió). A brazil dióról például kevesen tudják, hogy magas a szeléntartalma. Ennek az ásványi anyagnak a rendszeres fogyasztása a régiónkban nagyon gyakori Hashimoto-pajzsmirigybetegség előrehaladását is lassítani tudja.
Az olajos magvak további előnye, hogy megfelelő arányban tartalmazzák a zsírban oldódó vitaminokat (D, E, K, A) és az ásványi anyagokat. Mivel magas a kalóriatartalmuk, elegendő pár szem fogyasztása is.
A titok tehát a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban rejlik, amit mindenki könnyedén elsajátíthat – összegezte az elhangzottak a szakember.