A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban. Az árusítóhelyek felkészültek a rohamra nagy mennyiségű és kiváló minőségű termékek kerülhetnek a vásárlókhoz.
- A vásárlók elsősorban a friss halakat köztük a szálkamentes termékeket részesítik előnyben. A legnépszerűbb fajták között van a ponty, az afrikai harcsa, a szürke harcsa, a lazac és a kisebb halfilék. A fogyasztók a tavalyival azonos árakon tudnak a vásárolni a boltokban. Az élőhalak iránt egyre kisebb az érdeklődés, a vásárlók inkább a konyhakész, feldolgozott termékeket részesítik előnyben - tudtuk meg Kun Attilától, a Soproni Halbolt tulajdonosától.
Magyarországon az évente termelt 15 ezer tonna étkezési hal közel 80%-a ponty. Hazánkban a haltermelők karácsonykor értékesítik az éves termelés mintegy 40%-át. Az elmúlt években több halfogyasztást népszerűsítő kampány is indult Magyarországon, melynek köszönhetően emelkedett a hazai halfogyasztás, és belföldi édesvízi halak iránt is megnőtt az kereslet.