November 11-hez, Szent Márton napjához számos hiedelem és népszokás köthető, ez a dátum ünnep a borászatokban is. A hagyomány szerint a borászok ilyenkor kezdik meg az újborokat rejtő hordókat. Magyar Dezső borász, a Lővér Pince vezetője elmondta: ott, ahol jó bor volt, az elfogyott időben.
Sokan úgy vélik, hogy miután a bor bekerült a hordókba és kierjedt, befejeződik a munka. Ezeket a nedűket ilyenkor készre kell kezelni, hogy a palackba már kiváló minőségű italt zárjanak.
"Elvárt dolog hogy a bor tükrös és stabil legyen, valamint minőségi. Aprólékos munka ez, végig kell próbálni azokat a beavatkozásokat, amelyek pozitív eredménnyel járnak.
Az aszályos időszak idén is kihívások elé állította a borászokat, azonban helyes termesztéssel, valamint pincetechnikával így is megőrizhető a megfelelő illat- és aromagazdagság.