Sopron város borát minden évben egy szakmai, majd egy társadalmi zsűri választja meg. A szakmai bírálóbizottság először a nevezett tételekből kiválasztja a legjobbakat, amelyek ezt követően a társadalmi zsűri elé kerülnek.
A tételekből idén végül az Iváncsics Pince 2018-as évjáratú Kékfrankosát hozták ki győztesnek a vörösborok közül. Iváncsics Zoltán elmondta, hogy a bor alapanyaga a Steiner-dűlőben termett.
2021-ben első alkalommal nem csak vörös, hanem fehérbora is lett Sopronnak, amelynek a Lővér Pince 2021-es évjáratú Chardonnay-ját választották meg. Magyar Dezső szerint a Chardonnay fajtát a világ minden borvidékén termesztik, ahol jól érzi magát. A Fertő vidékén pedig kiválóak a talaj adottságai a termesztéséhez, mert a meszes talajokat kedveli ez a szőlőfajta.
A zsűri a bírálat során különdíjban részesítette a Vincellér Borbirtok 2018-es évjáratú, késői szüretelésű Zenitjét. Molnár Tibor elmondta, hogy egy régi, tradicionális bor fajta ez a Zenit, amelyet az október végi, november eleji szüretből készítettek. A 18. században pusztító filoxéravész előtt a Soproni Borvidék az ilyen típusú borairól is híres volt.
Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elmondta, hogy jövőre a város vörös- és fehérborát kínálják majd a városba érkező vendégeknek. Kiemelte, hogy azért választottak idén a vörös mellett fehérbort is, mert egyre nagyobb számban termesztenek fehérszőlőt a borvidéken és azoknak a borászoknak is szerettek volna esélyt adni a megmérettetésre, akik ezekkel a fajtákkal foglalkoznak. Kitért arra is, hogy hamarosan a Deák téren közösségi tere lesz a soproni bornak, ahol a látogatók a borvidék nedűivel ismerkedhetnek meg.