| 2021. december. 9. | 3 perc olvasás

Karácsonyi sütik egészségesen

Bár karácsonykor mindenki hajlamos elengedni magát egy kicsit, ha januárban nem akarunk kétségbeesve a dietetikushoz és konditermekbe szaladgálni, jobban járunk, ha ebben az időszakban is odafigyelünk az egészséges étkezésre.

Az ünnep szinte elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, ami nemcsak finom csemege, hanem a fánkat is ékesítheti. Természetesen egészséges alapanyagokból is elkészíthetjük.

Hozzávalók: 1 kg zabliszt, 20 dkg eritrit, 2 egész tojás, mézes fűszerkeverék, 25 dkg langyosított méz, esetleg mézpótló; 1 ek. kókuszzsír, 2 dkg szódabikarbóna, 6 ek. cukormentes baracklekvár.

Elkészítés: A zablisztet, az édesítőt, a fűszereket és a szódabikarbónát átszitáljuk, majd összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és összegyúrjuk. A hűtőben minimum 2 órát, de lehetőség szerint egy éjszakát pihentetjük, majd addig gyúrjuk újra, amíg ismét képlékennyé válik. Kinyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Tojássárgájával megkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

Díszítés:

Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi fehérjeport teszünk hozzá, hogy olyan sűrű anyagot kapjunk, amiben megáll a habverő. A díszítést habzsákkal vagy lecsípett sarkú nejlonzacskóval végezzük. A mázat természetes anyagokkal (pl. kakaó, szentjánoskenyérpor) színezhetjük, és magvakkal – dió, mandula –, mazsolával díszíthetjük.

Ha valaki nem szeret sütögetni, hamar összedobhat egy fantasztikus kókusztekercset, ami amellett, hogy ízletes, a kilóinkat sem gyarapítja.

Hozzávalók: 170 g graham keksz (lehetőleg hajdinás), 1-2 ek. méz, 2-3 ek. víz, 1 ek. kakaópor, 1 ek. őrölt kávé. A töltelékhez: 100 g kókusz, 1 ek. méz

Elkészítés: Daráljuk lisztté a kekszet turmixgépben. Keverjük össze egy tálban a darált kekszet a mézzel, a kakaóval, az őrölt kávéval és a vízzel. A tésztát jól gyúrjuk össze, ha esetleg túl kemény, adjunk hozzá még egy evőkanálnyi vizet. Készítsük el a kókuszos tölteléket konyhai robotgéppel. Keverjük a kókuszt és a mézet nagy sebességi fokozaton 10-15 percig kisebb szünetekkel, amíg vajas keveréket nem kapunk. Minél tovább keverjük, annál vajasabb lesz a keverék, ha mégsem, adjunk hozzá egy kis vizet. Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 3 mm-es téglalap alakúra, és egyenletesen kenjük rá a kókuszos tölteléket. Óvatosan tekerjük fel a tésztát a sütőpapír segítségével, és legalább 8 órán át hagyjuk állni a hűtőben. Vágjuk fel a roládot, és szórjuk meg kókuszreszelékkel.


Fotó: olgikonyhaja.hu

Szintén kellemes meglepetés fogja érni a családtagjainkat, ha sokuk legnagyobb kedvence, a zserbó glutén-, laktóz- és cukormentes változatban várja őket az ünnepi asztalon.

Hozzávalók: 25 dkg vaníliás muffinpor, 2 evőkanál édesítő, 2 teáskanál olaj; 3,6 dl víz, mézeskalács fűszerkeverék, ízlés szerint: darált dió, baracklekvár (cukormentes), olvasztott csoki

Elkészítés: A tészta alapanyagait jó alaposan összedolgozzuk: kezdjük a száraz hozzávalókkal, majd adjuk hozzá az olajat és a vizet. Miután összegyúrtuk az összetevőket, 4 egyenlő részre osztjuk és kinyújtjuk a tésztát. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk egy réteget, majd megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval. Következhet még egy réteg, és az előző módszert folytatjuk mindaddig, amíg el nem fogynak a rétegek. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe a tepsit, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a mennyei zserbó, akkor már nincs is más dolgunk, csak megkoronázni olvasztott csokival, majd jóízűen elfogyasztani.

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek