A csapadékos időjárás kedvezően hat a gombatermésre, ennek hatására egyre többen döntenek úgy, hogy a természet e könnyen elérhető ajándékából készítenek finom ételeket. Arra azonban különösen kell figyelni, hogy milyen gombákat teszünk a kosárba.
A legveszélyesebb fajta itt, a térségben, de akár országosan is a közismert gyilkos galóca, melyből akár egy nagyon kis mennyiség is halálos lehet. A galócák fajával különösen óvatosnak kell lenni, mert a legtöbb galócafajta mérgező vagy védett - hívja fel a figyelmet Folcz Ádám gombaszakellenőr.
Most, ősszel már előjönnek olyan gombafajok is, melyek ritkábbak, viszont nagyon könnyen összetéveszthetőek az ehető példányokkal. Ilyen például a pókhálós gomba vagy a susujkafélék, melyek szintén nagyon komoly kimenetelű mérgezést tudnak okozni. Az idei szezonban nagyon elterjedt egy további mérgező faj, a világító tölcsérgomba, amit nagyon könnyű összekeverni a rókagombával - mondja a szakértő.
Ha elindulunk gombászni, ne gyökerestől tépjük ki azokat a földből, legyen nálunk egy kés vagy bicska, amivel elvághatjuk a szárukat a tönknél. A leszedett gombák tárolására is figyeljünk oda!
Folcz Ádám gombaszakellenőr azt javasolja azoknak, akik még kevésbé ismerik a gombákat, és nem tudják magabiztosan eldönteni, hogy ehetőek vagy mérgezőek-e, hogy amikor gombát szednek, szedjék külön kosárba vagy a kosáron belül külön kis dobozba a különböző fajokat. Ha ugyanis a nagyon veszélyes, mérgező fajokból a jók közé bekerül csupán egy darab is, akkor az egész kosár tartalmát el kell majd dobniuk egy esetleges szakértői vizsgálat után, hisz ezeknek a gombáknak egy kis része is halálos mérgezést tud okozni, ezért azokat sem lehet elfogyasztani, amik mellettük voltak.
A szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy minden gombának megvan a szerepe az erdei ökoszisztémában. Azokat a gombákat se rúgjuk fel, tépjük ki a helyükről, amelyeket nem ismerünk vagy esetleg mérgezőek.
Fotók: sopronmedia archívum