– fogalmazta meg a most szeptemberben induló és Kékfrankos expressz nevet viselő pincejáró borkóstolós program lényegét Taschner Tamás, „Sopron idegenvezetője", a túrák házigazdája.
„Az élmény pedig azt jelenti, hogy a vendég kóstolás közben izgalmas helyi történeteket hall, megismeri a borvidéket, ugyanakkor ennek része természetesen magának a borásznak a személyisége is, és nem utolsó sorban bele tartozik a kapott gasztronómiai élmény" – magyarázta.
A Kékfrankos expressz egyébként egy traktor vontatta utánfutó, amelyen egyszerre 20 személy tud kényelmesen elhelyezkedni.
Minden bortúra során három pincészetet látogatnak meg, és minden helyszínen háromféle bort, valamint térségi gasztrotermékeket kóstolnak meg a vendégek.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ és regisztráció a visitsopron.com portálon.
Taschner Tamás elmondta, az ingyenesség oka, hogy nyertek egy pályázatot, és ebből finanszírozzák a szeptemberi és októberi borkóstolásokat. Azt is hozzátette, hogy a borászatok is pályáztak felújítási forrásokra, így „most remek, színvonalas helyek lettek".
Mivel Sopronban nincs egyetlen hagyományos pincesor, a borászatok pedig messze is vannak egymástól, a Kékfrankos expressz kényelmes módja a pincészetek felfedezésének. Ráadásul így nem kell senkinek autót vezetni, sem időpontot egyeztetni a borászatokkal.
– tette hozzá a program házigazdája.
A Soproni borvidéket „különc borvidéknek" is nevezik pont azért, mert a hajdani szőlősgazdák nem a szőlőhegyekbe építették a pincéket, hanem a városba, a házaikhoz. A 19. századtól pedig a poncichterek, a német ajkú gazdák messze földön híressé tették a soproni bort. A legismertebb és legnagyobb területen termesztett soproni szőlőfajta a kékfrankos.
Borítókép; Töreki Tibor