Az utóbbi években egyre több család költözik vidékre, kertes házba, vagy vásárol telket, ahol gazdálkodhat. Ezzel együtt a gyümölcsfák iránti igény is egyre nagyobb. Egyre jobban nyitunk a növénytermesztés felé; nagyszüleink, dédszüleink nyomdokait követjük. Már nem csupán egy kis konyhakertre vágyunk, hanem igazi önellátásra, melynek szerves része a gyümölcsös.
A gyümölcsfák metszése könyv vagy egyéb írott anyag segítségével is elkezdhető. De videós oktató anyagokat is találhatunk az interneten, sokan például Bálint gazda gyümölcsfa metszése DVD-je alapján tanulnak.
Miért érdemes metszeni?
A metszésnek több oka is van. Fő célja, hogy beállítsuk a termőegyensúlyt. Ha egyik évben túl sokat terem a gyümölcsfa, akkor várható, hogy a következő évben kevesebb lesz a termés, mert a fa kimerül, és a lombfelület növelésével a következő évi termésre gyűjt inkább erőt. Ha nem hagyjuk, hogy a túl sok gyümölcs leterhelje a fát, a következő évben is bő termésre számíthatunk. Ezt a gyümölcsfák metszése által érhetjük el. A gyümölcsfák metszésének másik célja, hogy bizonyos betegségek terjedését megakadályozzuk. Például a moníliás ágvégeket metszéssel eltávolíthatjuk, így védve a fát a nagyobb fertőzéstől. Harmadrészt a metszéssel limitálhatjuk a gyümölcsfa méretet, így például megoldható, hogy a cseresznyét nyáron ne létráról szüreteljük, hanem kényelmesen, a fa mellett állva. Tehát azoknak, akiknek a szüret nehézséget okoz, érdemes metszeniük.
A metszés ideje
A gyümölcsfák metszése történhet nyugalmi időszakban és vegetációs időszakban. A nyugalmi időszak novembertől márciusig tart, amikor a növények pihennek, a vegetációs időszak pedig márciustól novemberig tart, vagyis akkor, amikor a növény aktív, virágzik, levelet hoz, termést érlel. Ezek az időszakok az időjárás függvényében változhatnak.
Fás metszés
Nyugalmi időszakban a gyümölcsfák metszésének ideje nagyjából a novembertől márciusig terjedő időszak, amikor leáll a hajtásnövekedés, a növény életfolyamatai lelassulnak, a gyümölcsfa “téli álmot alszik”. Ebben az időszakban előfordulnak akár keményebb fagyok is, ezért csak olyan növényeket érdemes ilyenkor metszeni, amelyek kevésbé hajlamosak fagykárra. Ez alatt a hideg időszak alatt bizonyos betegségek (pl. a gutaütés) könnyebben megfertőzhetik a gyümölcsfáinkat, főként a metszés helyén, ezért az arra érzékeny gyümölcsfákat semmiképp se metsszük! A gyümölcsfák tavaszi metszése még fás metszés, hiszen ekkor még nincs kifejlődött levélzet.
Zöldmetszés
A gyümölcsfák metszése történhet a vegetációs időszakban is. Ez tavasztól, rügyfakadástól egészen őszig, a termés betakarításáig, a levelek hullásáig tart, tehát amikor zöld a fa. Egyre népszerűbb a téli-tavaszi metszés mellett a gyümölcsfa nyári metszése is. Vegetációs időszakban végzünk hajtásválogatást, azaz ritkítjuk a hajtásokat a termőegyensúly beállításának érdekében, valamint a koronát a túlsűrűsödés megelőzése érdekében. A gyümölcsfa metszése nyáron általában a szüret után közvetlenül történik.
Gyümölcsfák metszése a fa életszakaszai szerint
Attól függően, hogy milyen korú fáról van szó, más és más metszésmódokat alkalmazunk. Fiatalkorú (1-2 éves) fa esetén koronaalakítást végzünk, az ezt követő években (termő évek) fenntartó metszést, végül az idősebb fák esetén ifjítással is megpróbálkozhatunk.
Koronaalakító metszés
Amikor megvásároljuk az 1-2 éves oltványunkat, a gyümölcsfa elültetése utáni első metszés a kora tavaszi koronaalakító metszés lesz. Ekkor a gyümölcsfánk még csak egy suhángból (vezér ág) és néhány oldalvesszőből áll. A fiatal gyümölcsfa metszése során egyrészt ki kell választanunk a törzsmagasságot, másrészt a korona formáját is.
Fenntartó metszés
A következő metszésmód a fenntartó metszés. Ha már kialakult a gyümölcsfa koronaformája, és a célunk az, hogy ezt és a termőegyensúlyt fenntartsuk, akkor fenntartó metszést végzünk. A fenntartó metszés a természetes koronaformáknál a legegyszerűbb, mert kis beavatkozással alakítottuk a koronát, így a fa a neki megfelelő módon növekszik. Akkor azonban, ha az eredeti koronaformától eltérően és erősen metszettünk, a fa törekedni fog arra a vegetációs időszakban, hogy visszanyerje az eredeti formáját. Ezért sok erős, “nem odaillő” hajtást nevel, így alaposan meg kell metszenünk, hogy fenntartsuk a kívánt formát.
Ifjító metszés
Az ifjító metszés akkor történik, amikor a gyümölcsfa termőágai már megöregedtek, egyre kevesebb a termés, de a fa még egészséges. Metszéssel a termőkor meghosszabbítható. A régi vázágakat visszavágjuk, de csak akkor, ha van a fán több minimum egyéves vessző, ezekből alakítjuk ki az új vázágakat, termőágakat. Tehát a régi, elöregedett ágakat fiatalabbakra cseréljük, megifjítjuk.
Források: kreativfarmer.hu, veol.hu
Képek forrása: pixabay