A Dr. Bata Zrt. olyan takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik, melynek alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása a baromfi takarmányozásban.
A termék a gyógynövények, gyógynövény kivonatok, illetve mikroelem vegyületek kombinációi segítségével több problémát oldana meg egyszerre. A világújdonság eredményeként egészségesebb baromfiállományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
Az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át a baromfi hús adja és az előrejelzések alapján ez a százalékos mennyiség csak növekedni fog. A nagyüzemi baromfitartásban azonban az állathigiéniai körülmények hiányosságai a takarmány receptúrák nem megfelelő, profitorientált kialakítása hatására a baromfi állományban patogén baktériumok jelennek meg. A problémát eddig kizárólag a takarmányba kevert antibiotikummal kívánták megoldani.
Bár léteznek alternatív megoldások (prebiotikumok, probiotikumok, illetve ezek kombinációi) az igazán átütő megoldás a Dr. Bata Zrt. komplex takarmány adalékanyaga lehetne, ami célzottan képes felvenni a harcot a baromfihizlalás és tojástermelés során jelentkező patogén kórokozókkal és valódi alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek.
„Olyan „intelligens” takarmányadalék prototípus fejlesztését és vizsgálatát tervezzük megvalósítani, amely szelektíven, célzottan hat a hizlalási periódusban előforduló patogén baktériumokra, protozoákra, de emellett a normál mikrobiom alkotóinak szaporodását nem befolyásolja, esetlegesen támogatja. A termék folyamatos adagolása mellett a hizlalás során leggyakrabban előforduló bakteriális és protozoák okozta megbetegedések tünetei gyengülnek, vagy a betegségek teljesen elmaradnak, ezzel a termelési paraméterek növekedése természetes módon, antibiotikum mentesen érhető el. A tervezett termék a mezőgazdaságban, az élelmezés célú baromfi haszonállat tartásban hasznosítható, fő célja a patogén kórokozók elleni prevenció” – hangsúlyozta Bata Zsófia, a Dr. Bata Zrt. kutatás-fejlesztési részlegének laborvezetője.
A probléma részletes feltérképezését a normál mikrobiom és patobiom alkotóinak felmérését és izolálását az Állatorvostudományi Egyetem együttműködésével végzik. Sertésekkel kapcsolatos kutatási eredményeik kimutatták, hogy számos gyógynövény és fém kelát szinergikusan képes a patobiom szinten tartása mellett a normál mikrobiom szaporodását előmozdítani.
A jövő tehát részben a múltban keresendő, azaz vissza a természethez, hiszen a természetes takarmányozás az egészséges élelmiszer alapja.
A gazdasági haszonállatok természetes alapú takarmányozása hozzájárul az egészséges élelmiszer termékek előállításához, az élelmiszer-biztonsághoz és fenntarthatósághoz is, így a Dr. Bata Zrt. termékfejlesztésének kiemelt közegészségügyi jelentősége is van.
A nagyüzemi hízósertés kísérlet eredménye nagyon biztató, mert a természetes alapú, gyógynövényekkel dúsított takarmány nagyüzemi körülmények között is bizonyított. Ennek mintájára készült el az új, természetes alapú baromfi takarmány is.
Az etetési kísérletek mind bizonyították, hogy a természetes alapú teszt termékek és a prototípus termék is alkalmasak arra, hogy a normál mikroflóra egyensúlyának megsértése nélkül limitálják célzottan a patobiom elszaporodását. Ezt a kapott termelési mutatók és a mikrobiom elemzések is alátámasztják.
Forrás: Sok baromfitartó gondjait oldhatja meg egy magyar fejllesztés - Agroinform.hu