A napokban a hungarikumok közé sorolt étel elkészítésére több tipp és praktika is létezik, de abban mindenki egyetért, hogy a tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós.
Amennyiben otthon készítenénk lángost, érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő hőmérsékletű olajba mártsuk a lángostésztát. A túl forró olajban ugyanis elég a tészta, belül pedig nyers marad, míg a túl hideg olajban elázik, emiatt pedig nehéz lángost kapunk - árulta el Hegedüs Barna, a Lángosház üzletvezetője.
A legtöbben csak magában vagy sóval, fokhagymával megkenve, esetleg reszelt sajttal és tejföllel fogyasztják, de mivel manapság már rendkívül sokféle lángos kapható, így azon sem kell meglepődni, ha valaki édességként fogyasztja.
,,Lehet kérni baconnel, lilahagymával, kaporral, és vannak töltött lángosaink is. Nagyon kedvelt a csülkös lángos, amit lehet kérni tejföllel, sajttal, illetve van egy poncichter lángosunk, ami egy darálthúsos, babos ragu, tulajdonképpen olyan, mint a bolognai ragu, csak babbal. Ezt tesszük a lángosra, és megszórjuk egy kevés sajttal, nagyon szeretik a vendégek" - mondta az üzletvezető.
A lángos nem véletlenül tartozik a közkedvelt ételek közé. A nyári fürdőzés szinte elengedhetetlen tartozékává vált, de a különféle rendezvényeken, fesztiválokon is előkerül, sőt a piaci látogatásokat is ízletessé varázsolja. Habár a lángos igazi hungarikum, a származásáról megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a török hódoltsággal került az országba, mások szerint ókori római eredetű étel.