A napokban a hungarikumok közé sorolt étel elkészítésére több tipp és praktika is létezik, de abban mindenki egyetért, hogy a tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós.
Amennyiben otthon készítenénk lángost, érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő hőmérsékletű olajba mártsuk a lángostésztát. A túl forró olajban ugyanis elég a tészta, belül pedig nyers marad, míg a túl hideg olajban elázik, emiatt pedig nehéz lángost kapunk - árulta el Hegedüs Barna, a Lángosház üzletvezetője.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520okt%25C3%25B3ber%252010%2Fl%25C3%25A1ngos%2F20231020_langos_andras-26.jpg)
A legtöbben csak magában vagy sóval, fokhagymával megkenve, esetleg reszelt sajttal és tejföllel fogyasztják, de mivel manapság már rendkívül sokféle lángos kapható, így azon sem kell meglepődni, ha valaki édességként fogyasztja.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520okt%25C3%25B3ber%252010%2Fl%25C3%25A1ngos%2F20231020_langos_andras-13.jpg)
,,Lehet kérni baconnel, lilahagymával, kaporral, és vannak töltött lángosaink is. Nagyon kedvelt a csülkös lángos, amit lehet kérni tejföllel, sajttal, illetve van egy poncichter lángosunk, ami egy darálthúsos, babos ragu, tulajdonképpen olyan, mint a bolognai ragu, csak babbal. Ezt tesszük a lángosra, és megszórjuk egy kevés sajttal, nagyon szeretik a vendégek" - mondta az üzletvezető.
A lángos nem véletlenül tartozik a közkedvelt ételek közé. A nyári fürdőzés szinte elengedhetetlen tartozékává vált, de a különféle rendezvényeken, fesztiválokon is előkerül, sőt a piaci látogatásokat is ízletessé varázsolja. Habár a lángos igazi hungarikum, a származásáról megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a török hódoltsággal került az országba, mások szerint ókori római eredetű étel.