A dió a magyarok egyik kedvenc csonthéjasa, ami a karácsonyi sütemények kedvelt alapanyagai közé tartozik. „A dió nagyon régi kultúrnövény már, több évezrede ültetik az emberek. Eredeti hazája Ázsiában, valahol Kirgisztánban van, Európába a rómaik révén került – mesél Prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem rektorhelyettese.
A késő tavaszi fagykárok és az elhúzódó hűvös időjárás is kedvezőtlen hatással volt a diótermés alakulására.
Az elmúlt években a különböző betegségek és kártevő rovarok is komoly problémákat okoztak a termésben.
Néhány éve terjedt el hazánkban a nyugati dióburok-fúrólégy. Az Észak-Amerikából származó kártevő megjelenésének első jele, a termés felületén látható szúrásnyomok, melyek a későbbiekben a benne található nyűvek miatt megfeketednek.
„A különböző baktériumos betegségek fára száradást, megfeketedést eredményeznek, de gombabetegség, és rovarok is veszélyt jelenthetnek. Többek között az almamoly is kárt okozhat a dióban, és a fa leveleiben is – folytatta a szakember.
A kártevők ellen a leghatékonyabban a talaj fóliatakarásával továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok elégetésével védekezhetünk.
Borítókép forrása: internet