Kora reggel indult a szüret a Soproni borvidéken. Elsőként a magyar nemesítésű Irsai Olivér került a hordókba. A szüret időpontjának meghatározása nehéz feladat: a bortermelők próbaszüretekkel állapítják meg, mikor jön el a pillanat.
- Ez annyit jelent, hogy egy-egy teljes tőkét leszüretelünk, vagy amikor végigmegyünk a szőlőn, a fürtökből lecsippentünk egy bogyót, majd próbálunk egy átlagmintát szedni, aminek laboratóriumban meghatározzuk a cukor- és savtartalmát, illetőleg a ph-ját. Ezek egyértelműen meghatározzák, hogy érett-e a szőlő vagy sem. Az átlagmintát ugyanakkor nagyon nehéz eltalálni, ezt úgy szoktuk megoldani, hogy van egy korai, egy közepes és egy késői szüret, így általában az átlagminta már stimmelni szokott - tudtuk meg Taschner Kurt István bortermelőtől.
Puttonyos embereket már nemigen láthatunk, a kézi szüretelést jó pár éve felváltották a gépek. A fürtök leszedését speciális szüretelőkombájnnal végzik, ezzel jelentősen lecsökkentve a munkafolyamat idejét.
- Ez egy speciális hidas traktor, ami az oldalai közé veszi a szőlősort és a rázólécek segítségével megrázza a fürtöket jobbról és balról, a szőlő pedig ugyanúgy lepotyog, mint a fáról a dió. Alul pikkelyek helyezkednek el, amik ezt összegyűjtik, és egy felhordó szalag helyezi a puttonyokba a gyümölcsöt. A kézi szüretnél sokkal praktikusabb, különösen a korai fajtáknál - tette hozzá Taschner Kurt István.
Az Irsai Olivért 1930-ban, Kecskemét környékén nemesítették, a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér szőlőfajták nemesítéséből. Csemegeszőlő fajta, de rendkívül lágy, illatos bort lehet készíteni belőle.